c S
Hrvaška nadaljuje liberalizacijo cestnega potniškega prometa 05.04.2018 15:53 Zagreb, 05. aprila (STA) - Hrvaška vlada je sprejela predlog zakona o prevozu v cestnem prometu, po katerem se nadaljuje liberalizacija potniškega prometa. Po predlogu se bo ukinila omejitev pri izdajanju dovoljenj za taksi prevoze, platforme Uber pa ne bo možno registrirati kot posebne oblike prevoza.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je ob predstavitvi predloga izpostavil, da nameravajo z liberalizacijo trga prevozov podvojiti število taksistov, ki jih je sedaj približno 3000. Meni, da je to premalo za turistično državo, kot je Hrvaška.

Zakon predvideva ukinitev omejitve števila taksi dovoljenj, ki jih izdaja lokalna samouprava. V prihodnje bodo morali taksi dovoljenja izdajati tudi prevoznikom, ki niso registrirani na njihovem območju. Tako bodo taksisti s celine lahko legalno ponujali svoje storitve ob obali. Cena dovolilnice bo lahko za največ 10 odstotkov presegla povprečno plačo na območju lokalne samouprave.

V Banskih dvorih ocenjujejo, da se bodo z novim zakonom občutno pocenile cene taksi prevozov, ki jih bodo v prihodnje določali sami ponudniki storitev. Prav tako pričakujejo več novih delovnih mest. Med novostmi je tudi ta, da bodo imeli taksisti na voljo izbiro, da za zaračunavanje storitve uporabijo bodisi taksimeter bodisi elektronsko aplikacijo.

Z zakonom nameravajo zajeziti število nezakonitih prevozniških dejavnosti, kot je platforma Uber, ki nima ustreznih licenc in dovoljenj. Prevozov prek Uberjevih aplikacij ne bo mogoče registrirati kot posebne oblike prevoza, bo pa na drugi strani lažje priti do licence za taksi prevoze. Uberjevi vozniki so namreč v zadnjem obdobju plačali številne kazni zaradi nezakonitega poslovanja, z novim zakonskim okvirjem pa jim bo omogočeno legalno poslovanje.

Poleg tega zakonski predlog predvideva še možnost integriranega prevoza potnikov, kar pomeni, da bodo državljani z eno vozovnico lahko uporabljali različne oblike javnega prevoza. Kot enega izmed demografskih ukrepov bodo uveljavili mikro prevoz, ki bo omogočal javni prevoz po naročilu v malo naseljenih krajih.

Butković je poudaril, da so nove zakonske rešitve v skladu z novimi oblikami prevoza na trgu kot tudi z evropsko zakonodajo. Kot pomembno je izpostavil, da bodo zakon uveljavili pred začetkom osrednje turistične sezone.

V Uberju so danes pozdravili predlog novega zakona. Ocenili so, da bo zakon posodobil celotni prevozniški sektor, državljanom pa ponudil "zanesljivo, ugodno in varno storitev kot tudi možnost izbire prevoza", so zapisali v sporočilu za javnost.

Ogorčenost z vladnim predlogom niso skrivali taksi prevozniki, ki menijo, da je zakon voda na mlin Uberju. Spomnili so, da Uberjevi vozniki ves čas kršijo obstoječi zakon. Predsednik združenja taksi prevoznikov pri hrvaški obrtniški zbornici Božo Miletić je danes za hrvaške medije povedal, da bo vlada "uničila 3000 taksi obrtnikov".

Ocenil je, da bo novi zakon "pod masko liberalizacije omogočal anarhijo na prometnicah in odvezane roke podjetjem iz tujine, ki ne plačajo davka na Hrvaškem", je poročal hrvaški radio. Miletić je opozoril, da bo novi zakon omogočal "poplavo neizobraženih voznikov in dodatne poletne gneče v krajih ob obali". Napovedal je nadaljevanje boja za interese obrtnikov.