c S
Monsanto v četrtletju z nižjimi prihodki 05.04.2018 15:38 New York, 05. aprila (STA) - Ameriški agrarno-kemični koncern Monsanto je v drugem poslovnem četrtletju, ki se je izteklo s koncem februarja, razočaral analitike. Njegovi prihodki so se v primerjavi z enakim obdobjem leta prej znižali za odstotek na pet milijard dolarjev, dobiček pa je porasel za sedem odstotkov na 1,5 milijarde dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

K povečanju dobička Monsanta so med drugim prispevale višje cene izdelkov, tudi spornega glifosata, ter nižji davki. Analitiki so vseeno računali na višje številke.

Monsanto je sicer ob objavi poslovnih rezultatov izrazil optimizem, da bo 60 milijard dolarjev vreden prevzem s strani nemškega Bayerja lahko zaključen. Evropska komisija je zeleno luč prižgala marca, podjetji pa še čakata na odločitev v ZDA.

V Monsantu verjamejo, da bodo zahtevana dovoljenja pridobili še v tem četrtletju. Ameriški mediji so sicer pred časom poročali, da tamkajšnji organi še niso povsem zadovoljni s ponudbo, ki je na mizi.

Bayer je moral v zameno za odobritev EU obljubiti za več kot šest milijard evrov (7,4 milijarde dolarjev) ukrepov. O odprodaji dela premoženja se je že dogovoril z nemškim kemijskim velikanom BASF, ki bo odkupil Bayerjevo enoto za proizvodnjo herbicidov in velik del proizvodnje semen ter s tem področjem povezanih raziskovalnih in razvojnih aktivnosti.