c S
Turniška Planika na poti do vodilnega svetovnega izdelovalca pohodne obutve 30.03.2018 13:38 Turnišče, 30. marca (STA) - Planika iz Turnišča je imela lani 28 milijonov evrov prihodkov, kar je največ doslej in za milijon več kot leta 2016. Letos želijo zaslužiti še dva milijona več in postati vodilni svetovni izdelovalec pohodne obutve.

Letošnja sezona bo v Planiki zagotovo še boljša, ob tem, da imajo zmogljivosti zasedene do konca leta, naročila pa še prihajajo, načrtujejo povečanje zmogljivosti doma in pri kooperantih. Lani so sešili 2100 parov pohodne obutve dnevno, letos jih bodo od 2400 do 2500 parov, kar letno pomeni pol milijona parov.

Stanko Draškovič, tehnični direktor, ki je v Planiki že 40 let, pravi, da strategija lastnikov ni samo stalna rast in potem kakšen padec, ampak stalnost - ostati v vrhu svetovne proizvodnje, vplivati na razvoj tržišča in izdelkov ter ostati vodilni proizvajalec.

"Mislim, da je to edina pravilno naravnana politika razvoja, ker ni vse v rasti prihodkov in dobička, ampak dolgoročno življenje z razvojem, napredkom in ohranitvijo pozicije na vrhu evropskega trga. Osebno sem prepričan, da je to prava strategija," pravi Draškovič in dodaja, da želijo prihodke povečati na račun izdelkov višjega cenovnega razreda.

Izrazito povečanje naročil tudi pri konkurentih je posledica svetovne konjunkture, povečanega obsega javnih naročil, nekaj je dodal tudi vpliv letošnje zime. Javni razpisi, predvsem za vojske in policije, v Planiki obsegajo 30 odstotkov naročil, so pa po Draškoviču tudi precejšnje tveganje, saj ni mogoče vedeti, ali boš na razpisu uspel in v kakšnem obsegu. Zato želijo čim več ustvariti z lastnima blagovnima znamkama, Meindl, za katero gre 95 odstotkov obutve, in Planika treking.

Nemški holding Meindl je še vedno polovični lastnik Planike, drugo polovico si delita Slovenca Benjamin Fugina in Martin Žilnik. Med tem ko za komercialni del skrbijo pri Meindlu v Nemčiji, dizajn pa je nemško-italijanski, v Turnišču poteka celoten tehnični razvoj obutve.

"To pomeni vsako idejo spraviti v življenje, od tipa in dizajna do izdelave, da se čevelj prilega nogi, da je udoben, to je danes najpomembnejše. In tu napravimo vse. Sicer pa so spremembe pri tehnologiji in materialih ogromne, usnja je čedalje manj, uporabljamo naravi bolj prijazne materiale s čim manj škodljivimi snovmi. Smo prvi izdelovalec obutve za treking na svetu, ki uporablja vodne disperzije za lepljenje," je povedal Draškovič.

V Turnišču imajo tudi že prototipe v tehnologiji 3D, čez kakšnih deset let bo kupec najverjetneje dobil sliko čevlja na računalnik, jo obdelal in si sam natisnil čevelj, napovedujejo.

V Turnišču dela 230 ljudi, pri kooperantih v Srbiji ter Bosni in Hercegovini pa okoli 700. Bruto plača v Turnišču je 1200 evrov, kar je nekoliko nad povprečjem v branži, delavci so iz domačega okolja in po besedah Draškoviča zelo pripadni podjetju.

"Za prihodnjih deset let smo naravnani tako, da resnih pretresov ne bi smelo biti. Možna so nihanja pri naročilih, vendar se lahko hitro prilagajamo, do 30-odstotno nihanje na trgu prenesemo brez težav," pravi Druškovič.

Za naslednike pa se tehnični direktor, ki se bo upokoji konec leta, ne boji, saj ima po njegovem Planika zelo kakovosten strokovni kader.