c S
Pod predlogom za zvišanje odmernega odstotka pokojnin že 5000 podpisov 30.03.2018 12:49 Ljubljana, 30. marca (STA) - Stranka Alenke Bratušek, ki že ves teden na stojnicah po državi zbira podpise podpore za zakonsko povišanje odmernega odstotka pokojnin, je že zbrala pet tisoč podpisov pod predlog sprememb pokojninskega zakona. Ta predlog bo prvi, ki ga bodo vložili s podporo volivcev v naslednjem mandatu DZ, je povedala predsednica stranke Alenka Bratušek.

"Pet tisoč podpisov podpore je sporočilo politiki, da si ljudje želijo takšne zakonske spremembe," je danes v izjavi za medije v Ljubljani poudarila Bratuškova.

Upokojencem se po njenih besedah že 20 let delajo krivice. Glede na to je prav, da se odmerni odstotek nekoliko zviša, je opozorila.

Po predlogu bi se odmerni odstotek zvišal za pet odstotnih točk s sedanjih 57,5 odstotka na 62,5 odstotka, kar bi pomenilo približno devet odstotkov višje pokojnine. "To bi upokojencem s 600 evri pokojnine prineslo 54 evrov mesečno in približno 600 evrov oz. še eno dodatno pokojnino letno," je ilustrirala predsednica stranke in poslanka NP Bratuškova.

S predlogom pa želijo določiti tudi sistemsko izplačevanje letnega dodatka za upokojence, in sicer tako, da bi se njegova višina določila glede na zagotovljeno pokojnino, ki znaša 500 evrov. Po predlogu bi 80 odstotkov zagotovljene pokojnine znašal višji regres, ki bi ga prejeli vsi s pokojnino pod 500 evrov, tisti z višjo od tega zneska pa bi prejeli 50 odstotkov zagotovljene pokojnine. Tako bi se po ocenah stranke izognili vsakoletnim polemikam oz. pogajanjem, kaj upokojencem pripada in kaj ne, je Bratuškova povedala na predstavitvi predloga sredi marca.

"Vsi moramo imeti pred očmi, da je treba upokojencem zagotoviti dostojno starost," je pozvala danes.

Stranka, ki podporo zakonskemu predlogu danes zbira v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah, je bila od ponedeljka že v Novem mestu, Brežicah, Krškem, Portorožu, Izoli, Novi Gorici, Postojni, Murski Soboti, Mariboru, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Velenju, Celju in Trbovljah.

Akcija je po navedbah stranke nadaljevanje lanskoletne uspešne kampanje #ZApokojnine.

Povprečna starostna neto pokojnina je februarja znašala 648 evrov, povprečna starostna neto pokojnina brez upoštevanja sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin pa 727 evrov. Povprečna starostna neto pokojnina z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe ali več brez upoštevanja sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin je bila 840 evrov, je razvidno iz podatkov na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.