c S
V Lendavi nezadovoljni zaradi odprave sklepa o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja za bioplinarno 30.03.2018 11:38 Lendava, 30. marca (STA) - V Lendavi od ministrstva za okolje in prostor zahtevajo nadzor vseh izvedenih postopkov in revizijo postopka za izdano okoljevarstveno dovoljenje bioplinarni Ecos. Nezadovoljni so, ker je pristojno ministrstvo razveljavilo sklep Agencije RS za okolje (Arso) o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja.

Kot so za STA pojasnili na občini Lendava, sta bila v sredo pri glavni okoljski inšpektorici župan Anton Balažek in vodja medobčinskega inšpektorata Tibor Hebar ter ponovila stališče, da bioplinarna ne sme delovati, če ne bo tehnološko posodobljena. Ob tem dodajajo, da občina nima prisojnosti za nadzor delovanja bioplinarne, a če bi jo znova zagnali brez revidiranja okoljevarstvenega dovoljenja, bi proti temu uporabila vsa pravna sredstva.

"Zahtevali bomo odgovornost za po našem mnenju sporne spremembe okoljevarstvenega dovoljenja brez presoje vplivov na okolje in za nedoslednosti pri izvajanju inšpekcijskega nadzora," poudarjajo in dodajajo, da so izkušnje z bioplinarno pokazale, da v Sloveniji potrebujemo boljšo okoljsko zakonodajo, ki bo v večji meri ščitila interese lokalnih skupnosti in občanov ter omogočila učinkovitejše ukrepanje inšpekcijskih služb. Hkrati potrebujemo tudi strožji nadzor in učinkovitejše delo inšpekcijskih služb.

Takšna stališča je v sredo potrdil tudi lendavski občinski odbor za okolje in prostor, po besedah njegovega predsednika Jožefa Gerenčerja je odprava sklepa o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja za sporno bioplinarno za vse veliko razočaranje, obrazložitev tega pa ponižanje ter sramota za inšpekcijo, Arso in okoljsko ministrstvo.

Odbor je sklenil, da naj občina zahteva preverjanje postopkov, saj je bila po njihovem bioplinarna postavljena z omejitvijo, da se sme v njej predelovati samo zelena masa, vendar se je delno legalno in delno nelegalno spremenila v "sežigalnico" odpadkov biološkega izvora ter mulja iz čistilnih naprav.

Odbor je še sklenil, da jim mora Arso pojasniti, ali vodi še kakšne postopke, ki se nanašajo na območje lendavske občine, saj ne želijo, da bi bila lokalna skupnost še kdaj postavljena pred gotovo dejstvo, pri inšpekcijah pa bodo poskušali doseči podaljšanje prepovedi oskrbe s surovino, ki se izteče konec aprila.

Med tem pa je banka Raiffeisen, največja upnica družbe Ecos, lastnice bioplinarne, stečajnemu upravitelju Matjažu Nanutu že dala soglasje za dražbo, ki naj bi bila konec aprila. Bioplinarna je poleg nekaterih zemljišč edino premoženje družbe Ecos, ki je bila do stečaja v lasti družine Jožefa Pavlinjeka. Premoženje je ocenjeno na 5,28 milijona evrov, družba pa ima za 24,7 milijona evrov priznanih terjatev, od tega skoraj 19 milijonov dolguje banki Raiffeisen.

V Lendavi so v zadnjem letu tudi s protestnimi shodi zahtevali njeno ustavitev, saj se je iz nje zaradi neupoštevanja pogojev iz okoljevarstvenega dovoljenja in zaradi predelovanja nezakonito pripeljanih organskih odpadkov iz Hrvaške pogosto širil neznosen smrad.

Okoljska inšpekcija je njeno delovanje lani poleti prepovedala in družbi Ecos Center, najemnici bioplinarne, prav tako v lasti Pavlinjekovih, naložila vrsto sanacijskih ukrepov, ki pa jih ta večino vse do danes ni uresničila. Tudi zato je Arso Ecos Centru odvzel okoljevarstveno dovoljenje.