c S
Trgovina na drobno februarja z mesečnim in medletnim padcem 30.03.2018 11:08 Ljubljana, 30. marca (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil februarja v primerjavi z januarjem nižji za 0,4 odstotka, glede na lanski februar pa je zaostajal za 1,6 odstotka, je danes objavil statistični urad. Razlog za upad je bilo predvsem znižanje prihodka na bencinskih servisih.

Realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je bil namreč v mesečni primerjavi nižji za 3,2 odstotka, realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv pa je bil dejansko za 0,4 odstotka višji kot v prejšnjem mesecu. Prodaja živil se je v primerjavi z januarjem povečala za 1,1 odstotka, medtem ko je prodaja neživilskih izdelkov upadla za 0,9 odstotka.

V medletni primerjavi je bil realni prihodek na bencinskih servisih februarja nižji za 5,5 odstotka, v trgovini na drobno brez motornih goriv pa je ostal približno na vrednosti iz februarja lani. Prodaja živil je v medletni primerjavi upadla za 4,1 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov pa je narasla za 3,1 odstotka.

Realni prihodek v trgovini na drobno je upad zabeležil tudi v prvih dveh mesecih letos glede na enako obdobje lani, dosegel je 0,8 odstotka. V trgovini na drobno brez motornih goriv je bil medtem za 0,5 odstotka višji. Prodaja v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je upadla za 4,3 odstotka in v trgovini z živili za 5,8 odstotka, prodaja v trgovini z neživilskimi izdelki pa je narasla za 5,8 odstotka.

V primerjavi s povprečjem leta 2015 so bile številke iz letošnjega februarja še vedno precej višje. Realni prihodek v celotni trgovini na drobno je bil v tej primerjavi višji za 11,8 odstotka, ob neupoštevanju motornih goriv pa za 7,4 odstotka. Realni prihodek v prodaji motornih goriv je bil višji za 24 odstotkov, prodaja živil pa je bila za 3,2 odstotka nižja. V trgovini z neživilskimi izdelki brez motornih goriv je bila višja za 15,9 odstotka.

Realni prihodek od prodaje motornih vozil in od njihovega servisiranja je februarja na mesečni ravni po januarskem padcu narasel za 3,7 odstotka. V medletni primerjavi je bil višji za 17,1 odstotka, v primerjavi prvih dveh mesecev tega leta z enakim obdobjem lani pa za 16,6 odstotka.