c S
Bohinj s cenovno politiko parkiranja in brezplačnimi prevozi do umirjanja prometa 30.03.2018 09:45 Bohinj, 30. marca (STA) - Bohinjski občinski svet je v luči urejanja prometa na četrtkovi seji sprejel zvišanje cen parkiranja ob Bohinjskem jezeru in določil cenejša ter brezplačna parkirišča na bolj oddaljenih lokacijah, s katerih bo zagotovljen brezplačen javni prevoz do jezera. Gre za temeljni ukrep umirjanje prometa na območju Bohinja v poletni sezoni.

V Bohinju so se zaradi povečanega obiska v poletnem času, ki vodijo do zastojev, nepravilnega parkiranja, zmanjšanja prometne varnosti, negativnih vplivov na okolje in nezadovoljstva tako gostov kot občanov, odločili za umikanje mirujočega prometa z območja jezera. Z vzpostavljanjem alternativnih možnosti parkiranja bodo postopoma ukinjali parkirna mesta ob jezeru, čemur bo postoma sledila tudi cenovna politika.

O prvem dvigu cen so občinski svetniki odločali že na četrtkovi seji. Sklenili so, da se v letošnji poletni sezoni cena ure parkiranja na parkiriščih ob Bohinjskem jezeru poviša z obstoječega 1,5 evra na 2,5 evra, in sicer od 8. do 20. ure. Na parkirišču Pod skalco pa se bo parkiranje časovno omejilo na največ dve uri.

Hkrati so svetniki s sklepom o določitvi javnih parkirnih površin, višin parkirnin in letnih dovolilnic obiskovalcem zagotovili tudi bolj ugodne alternative parkiranja. Na parkirišču Labora v Stari Fužini, ki je od jezera oddaljeno pet minut hoje, bo možno parkiranje za deset evrov na dan, na travniku nasproti Kristala v Ribčevem Lazu, ki je od jezera oddaljen deset minut hoje, pa za pet evrov na dan.

Na parkirišču Senožeta v Srednji vas bo parkiranje stalo dva evra na dan, v Bohinjski Bistrici pri Danici pa bo na voljo brezplačno parkiranje. Z omenjenih bolj oddaljenih lokacij bo ob koncih tedna v poletni sezoni zagotovljen tudi brezplačni avtobusni prevoz do jezera.

"S tem delamo velik korak k vzdržni prometni ureditvi v Bohinju," je izpostavil občinski svetnik Bojan Traven in dodal, da medtem ko je povsod veliko govora o trajnostni mobilnost, v Bohinju stopajo od besed k dejanjem in brez pomoči države delajo velike korake k temu, da bo promet vzdržen.

Luksuz parkiranja neposredno ob Bohinjskem jezeru se je sicer podražil, po drugi strani pa je vsakomur omogočeno brezplačno parkiranje v Bohinjski Bistrici in prevoz do jezera s tako imenovanim shuttlom. "Vsem je tako omogočena prijetna, brezplačna izkušnja Bohinjskega jezera," je poudaril Traven in spomnil, da je denimo v Ljubljani sistem bistveno strožji, saj je center za promet zaprt, parkiranje pa lahko stane tudi po več deset evrov na dan.

"V poletni sezoni je treba zaščiti neokrnjeno naravo Bohinja," je izpostavil tudi bohinjski župan Franc Kramar in dodal, da je že to luksuz, da se lahko vsakdo pride kopat v pitno vodo jezera. Cena parkiranja ob jezeru pa je lahko nekoliko višja, ker je omogočeno cenejše oziroma brezplačno parkiranje na obrobju. "Obiskovalcem dajemo alternativo in to je velik korak naprej," je prepričan župan.

Bohinjski svetniki so na četrtkovi seji obravnavali tudi načrtovani dvig globe za parkiranje izven urejenih javnih površin, kot so zelenice in območje za pešce, z obstoječih 80 evrov na 100 evrov. Vendar se za to potezo niso odločili, saj bi dvig globe pomenil precejšnjo zmedo in tudi povečal možnost pritožb, ker bi moral redar za vsak konkretni primer paziti, ali kaznuje v skladu z državnim zakonom, ki za napačno parkiranje predpisuje globo v višini 80 evrov, ali po občinskem odloku, po katerem bi bila globa po novem 100 evrov.