c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, krepkejši evro 30.03.2018 07:10 London/Frankfurt/Pariz, 29. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se na veliki četrtek opazno zvišali. Po občutnih nihanjih v preteklih dneh se je trgovanje pred podaljšanim velikonočnim koncem tedna vrnilo v ustaljene tirnice, pravijo analitiki. Nafta se je nekoliko podražila, tečaj evra pa se je nekoliko zvišal.

K rasti tečajev je prispevalo stabilno stanje v sektorju delnic avtomobilskih proizvajalcev, za katero so najbolj zaslužni pogovori o združitvi Renaulta in Nissana. Že sedaj v partnerstvo povezana avtomobilska proizvajalca namreč po navedbah virov govorita o dokončni združitvi. Cilj naj bi bil nov, skupni koncern.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,91 odstotka in trgovanje končal pri 3361,51 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,31 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,72 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,17 odstotka.

Na Dunaju se indeks ATX skorajda ni spremenil, medtem ko se je v Zürichu indeks SMI znižal za 0,17 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,36-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zmerno zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,96 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,94 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,91-odstotno rastjo.

Po padcih v preteklih dneh se je tečaj evra danes utrdil nad mejo 1,23 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2318 dolarja, kar je podobno kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2321 dolarja oz. 0,77 centa višje kot v sredo.

Od torka, ko je z 1,2476 dolarja dosegel najvišjo vrednost v tem tednu, je evro izgubil približno odstotek vrednosti. Vzrok je trden tečaj dolarja kot posledice nepričakovano ugodnih konjunkturnih podatkov. Popoldne je bila denimo objavljena novica, da se je število prvih prosilcev za pomoč brezposelnim v ZDA znižalo na najnižjo raven v zadnjih 45 letih.

Pred velikonočnim koncem tedna se je podražila tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 64,89 dolarja, kar je 51 centov več kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 26 centov na 69,79 dolarja.