c S
Turško gospodarstvo lani presenetilo z rastjo 29.03.2018 12:31 Ankara, 29. marca (STA) - Turško gospodarstvo je lani zabeležilo presenetljivo visoko gospodarsko rast. Bruto domači proizvod (BDP) države se je v letu 2017 okrepil za 7,4 odstotka, s čimer Turčija ostaja eno od najhitreje rastočih svetovnih gospodarstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekonomisti so pričakovali, da bo turška gospodarska rast za lani 7,25-odstotna. Končni rezultat je sicer malenkost pod napovedjo predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je računal na 7,5-odstotno krepitev.

Rast je bila leta 2016, ko so Turčijo pretresli teroristični napadi in poskus državnega udara, 3,2-odstotna. Lani si je turško gospodarstvo opomoglo; v tretjem četrtletju je po popravljenih podatkih raslo po 11,3-odstotni stopnji, v zadnjem trimesečju pa po 7,3-odstotni.

Podatki turškega statističnega urada kažejo, da so rast poganjali predvsem industrija, storitveni in gradbeni sektor.

Turški gospodarski minister Nihat Zeybekci je v izjavi pohvalil "spektakularni dosežek" in spomnil, da se Turčija med državami v skupini G20 glede na gospodarsko rast uvršča na sam vrh. Ena od glavnih Erdoganovih svetovalk Hatice Karahan je na Twitterju zapisala, da so "umerjene državne politike podprle ta uspeh skupaj z izboljšanjem razpoloženja". Kot je dodala, se bodo sedaj osredotočili na reforme.

Močna gospodarska rast sicer ni pomagala turški liri, ki je od začetka januarja v primerjavi z dolarjem zaradi političnih skrbi, inflacije in stanja tekočega računa plačilne bilance izgubila več kot pet odstotkov vrednosti. Inflacija je bila prejšnji mesec 10,26-odstotna, kar je enkrat več od cilja turške centralne banke.

Ekonomiste skrbi tudi pregrevanje gospodarstva in potencialna nevzdržnost visoke gospodarske rasti.