c S
Nissan in Renault menda v pogovorih o združitvi 29.03.2018 12:03 Pariz, 29. marca (STA) - Že sedaj v partnerstvo povezana avtomobilska proizvajalca Renault in Nissan po navedbah virov govorita o dokončni združitvi. Cilj naj bi bil nov, skupni koncern, poročanje portala Bloomberg povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na čelu projekta naj bi bil Carlos Ghosn, prvi mož tako Renaulta kot Nissana, ki naj bi vodil prihodnji skupni koncern. Skupno podjetje bi na borzi nastopalo enotno.

Ideja o združitvi avtomobilskih proizvajalcev sicer ni nova, možnosti, da do tega pride, v preteklosti ni izključeval niti Ghosn. Pogajanja o združitvi naj bi potekala že več mesecev.

Renault ima trenutno nekaj več kot 43-odstotni delež Nissana, Nissan pa ima skoraj 15 odstotkov Renaulta. V slednjem je 15-odstotna lastnica tudi francoska vlada, ki bo tako eden od pomembnih partnerjev v pogajanjih.

Skupna tržna kapitalizacija obeh podjetij znaša več kot 60 milijard evrov. Delnice Renaulta so se v Parizu ob začetku trgovalnega dne podražile za več kot osem odstotkov.