c S
Evropske borze pred prazničnim koncem tedna navzgor 29.03.2018 09:58 Frankfurt/Pariz/London, 29. marca (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v znamenju rasti. Gre za zadnji dan pred podaljšanim prazničnim koncem tedna, saj bo večina borz zaprta že v petek pred veliko nočjo, trgovanje pa bo znova steklo šele v torek.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 9.30 zvišal za 0,20 odstotka. DAX je v Frankfurtu pridobival 0,16 odstotka in CAC 40 v Parizu 0,24 odstotka. FTSE 100 je bil v Londonu 0,11 odstotka nad izhodiščem. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, se vlagatelji pred prazničnim koncem tedna izogibajo novim tveganjem.

Tečaj evra se je v sredo krepko znižal, danes pa uvodoma nadoknadil za nekaj tega padca. Na frankfurtski borzi je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,231 dolarja, potem ko je Evropska centralna banka (ECB) referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,2398 dolarja.

V Aziji je tokijska borza končala 0,6 odstotka višje zahvaljujoč šibkejšemu jenu, singapurska je pridobila več kot odstotek. Hongkonška je po sredinem 2,5-odstotnem zdrsu danes pridobila 0,6 odstotka, v Šanghaju je osrednji indeks zaključil 1,2 odstotka višje.

Seulska borza je po novici o srečanju severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina porasla za 0,7 odstotka. Padli pa so indeksi v Wellingtonu, Taipeiju ter Bangkoku.