c S
Pred uvedbo elektronskega cestninjenja registriranih 115.300 tovornih vozil 29.03.2018 09:16 Ljubljana, 29. marca (STA) - Nekaj dni pred uveljavitvijo elektronskega cestninjenja tovornjakov in avtobusov na slovenskih avtocestah in hitrih cestah se je v sistem DarsGo registriralo okoli 115.300 vozil. Kot so pojasnili na Darsu, je bilo izdanih tudi 97.800 naprav DarsGo, ki sicer stanejo 10 evrov.

Cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone bo od aprila dalje potekalo prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal bo ob prehodu težkega vozila zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred.

Cestnina za vozila prvega cestninskega razreda, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, bo 0,205940 evra za kilometer prevozne razdalje. Cena za vozila drugega cestninskega razreda, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, pa bo 0,428356 evra za kilometer prevozne razdalje. Na račun triodstotnega zvišanja cestnine naj bi se Darsu za 6,8 milijona evrov povečali letni prihodki.

Dars voznikom težkih vozil, ki so že pridobili napravo DarsGo, svetuje, naj jo že sedaj namestijo na vetrobransko steklo vozila, za katero je bila izdana, ob čemer izpostavljajo, da pred vklopom novega sistema naprava ne bo obračunavala cestnine.

Uporabniki sistema DarsGo se lahko registrirajo na sedmih matičnih DarsGo servisih, prek zaledne pisarne, spletne strani darsgo.si, na bencinskih servisih Petrola in OMV ter MOL.

Na Darsu prvi dan uvedbe novega sistema DarsGo sicer ne pričakujejo večjih zapletov, saj je 1. april letos praznični, velikonočni konec tedna, ko tudi sicer velja prepoved vožnje večine težkih tovornih vozil, ne le v Sloveniji, tudi v vseh okoliških državah. Prava pokazatelja uvedbe sistema bosta 3. in 4. april, so pojasnili. Opozorili so tudi, da se globe za kršitelje začnejo pri 800 evrih.

Po uvedbi elektronskega cestninjenja bodo na avtocestnem omrežju postopoma odstranjene tudi cestninske postaje. Do njihove odstranitve pa se bodo morala težka vozila na cestninskih postajah z voznimi pasovi še vedno razporediti na ločeni pas. Tam pa se ne bodo več ustavljala, ampak bodo cestninsko postajo prevozila z zmanjšano hitrostjo.