c S
Puljsko ladjedelnico bo dokapitalizirala Kermas energija 29.03.2018 07:15 Zagreb/Pulj, 28. marca (STA) - Uprava puljske ladjedelnice Uljanik je za strateškega partnerja pri dokapitalizaciji izbrala družbo Kermas energija, so danes potrdili na sedežu skupine v Pulju. Družba je del mednarodne investicijske korporacije Kermas Limited, ki jo je ustanovil znani hrvaški podjetnik Danko Končar. V skupino sodita tudi ladjedelnici 3. maj in Brodotrogir.

Na današnji seji uprave Uljanika so obravnavali tri zavezujoče ponudbe. Poleg izbrane Kermas energije sta jo oddali še družbi Asian Bond Ventures iz Hong Konga ter DIV iz Samobora. Slednja vodi splitsko ladjedelnico.

Uprava puljske ladjedelnice je odločitev o strateškem partnerju sprejela po posvetovanju s sindikati, so zapisali v sporočilu, objavljenem na zagrebški borzi. Sindikati so pred današnjo sejo uprave Uljanika sicer izpostavili, da sta zanje najbolj pomembna zagotovitev nadaljnjega poslovanja ladjedelnice in ohranitev delovnih mest.

V Uljaniku bodo prestrukturiranje ladjedelnice izvajali v skladu z odločitvijo hrvaške vlade, ki je januarja ladjedelnici odobrila 96 milijonov evrov visoko jamstvo za sanacijo posojil.

Puljska ladjedelnica bo Kermas energiji omogočila vstop v lastniško strukturo. Skupščina Uljanika je na februarski seji sklenila, da bodo osnovni kapital dvignili iz 180 milijonov kun (24,3 milijone evrov) na največ 302,22 milijonov kun (40,8 milijona evrov).

Večinski lastniki Uljanika so s privatizacijo postali delavci in mali delničarji. Do nedavnega je Uljanik veljal za uspešno hrvaško ladjedelnico, po nepričakovanem izbruhu krize v začetku leta pa so v hrvaških medijih ocenili, da gre za "mali Agrokor".

Uljanik si je namreč nakopičil 900 milijonov dolarjev državnih jamstev, ki so bila večinoma namenjena prestrukturiranju reške ladjedelnice 3. maj. Skupina naj bi v prvih devetih mesecih lanskega leta zabeležila za nekaj manj kot 200 milijonov kun (26,7 milijona evrov) izgube, njeno poslovanje pa je v zadnjih letih zaznamoval majhen izkoristek obstoječih zmogljivosti in izdelave plovil, pri čemer so stroški presegali prodajne cene.

Ladjedelnica naj bi se zdaj usmerila v izdelavo manjšega števila bolj zahtevnih ladij ter na servisiranje križark in velikih jaht.

Končar, ki velja za enega najbogatejših Hrvatov, je v pogovoru za Jutarnji list prejšnjo nedeljo dejal, da je rešitev za hrvaško ladjedelništvo v integraciji, specializaciji in racionalizaciji.