c S
Obrtniki na pogovoru pri Pahorju o priložnostih in izzivih 28.03.2018 16:50 Ljubljana, 28. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači gostil predstavnike malega gospodarstva, obrti in podjetništva. Ti so izrazili zadovoljstvo nad takšnim srečanjem, ki ga je Pahor pripravil prvič, gostitelju pa so predstavili svoj pogled na priložnosti in izzive malega gospodarstva. Pozvali so predvsem k zmanjšanju birokracije.

Kot je uvodoma poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), v sodelovanju s katero je Pahor pripravil dogodek, Branko Meh, je Pahorjeva pozornost obrtnikom izredno pomembna. Ti so namreč zelo pomemben segment slovenskega gospodarstva, saj za visoko gospodarsko rast niso zaslužna le velika podjetja. Pahorju se je ob tem zahvalil, ker jim pomaga pri odpiranju vrat na tuje trge.

Direktor OZS Danijel Lamperger je male podjetnike in obrtnike označil za temelj gospodarstva ter med drugim izpostavil njihovo družbeno odgovornost, ki se kaže v sofinanciranju pomembnih projektov v lokalnem okolju. Opozoril je, da so pred njimi številni izzivi, pri naslavljanju katerih kljub odlični usposobljenosti in trdemu delu ne bodo mogli brez sodelovanja države.

Kateri so ključni izzivi, s katerimi se soočajo pri svojem delu, so zbranim predstavili Srečko Skubic iz Gradbene hiše Skubic, Matjaž Cajhen iz družbe Cajhen, David Pizzoni iz družbe Veltra in samostojna podjetnica Veronika Grešak iz Frizerskega studia Veronika.

Skubic je izpostavil predvsem vse bolj prisotno problematiko pridobivanja ustrezne delovne sile. Kot je dejal, je danes težko zaposliti celo državljane iz Bosne in Hercegovine, saj ti zaradi možnosti boljšega zaslužka Slovenijo preprosto "preskočijo" in se odpravijo severneje. Težave se na tem področju pojavljajo tudi sicer, med drugim zaradi dolgotrajnih postopkov za pridobivanje delovnih dovoljenj.

Na zapletene birokratske postopke je opozoril tudi Cajhen, ki obžaluje, da se morajo obrtniki ukvarjati s stvarmi, ki z njihovo proizvodnjo niso povezane. Razmere po njegovem mnenju terjajo premislek, ali je tako toga birokracija res smiselna in čemu pravzaprav služi.

Primer podjetja, ki kljub močni rasti povpraševanja ne načrtuje širitve, je predstavil Pizzoni. Kot je pojasnil, so se za to odločili tudi zaradi pomanjkanja kadrov, ki jih je v Ajdovščini še težje najti kot v osrednji Sloveniji. Za to med drugim krivi šolski sistem, ki bi moral po njegovem mnenju več poudarka nameniti tehniškim poklicem.

Grešakova je medtem opozorila na močno razširjeno delo na črno, ki samozaposlenim, kot je sama, predstavlja ostro nelojalno konkurenco. Moti jo, da niso vsi obravnavani enako, kritična pa je bila tudi do zapletene zakonodaje. "Lažje je slediti modnim trendom kot zakonodajnim spremembam," je dejala.

Pahor je po pogovoru izrazil bojazen, da Slovenija ni dovolj dobro izkoristila priložnosti za posodobitev in poenostavitev poslovnega okolja ter dosego novega socialnega sporazuma. Med izzivi je izpostavil večjo fleksibilnost trga dela, spremeniti pa je treba tudi mentaliteto. "Mislim, da to niso nemogoče pridobitve," je ocenil.

"Menim, da smo se znašli v okoliščinah, ki ne bodo nikoli primernejše za soglasje o trajnejšem socialnem dogovoru za prihodnje obdobje, ki bi omogočal krepkejšo, trajnejšo in bolj sistemsko rast. Da ne bomo zelo izpostavljeni cikličnim vzponom in padcem na drugih trgih, od katerih smo tako zelo odvisni," je še poudaril Pahor.