c S
V obravnavi na gospodarskem ministrstvu sedem vlog za spodbudo za investicije 28.03.2018 08:41 Ljubljana, 28. marca (STA) - Na gospodarskem ministrstvu je trenutno v obravnavi sedem vlog za državno spodbudo za investicijo, je za STA povedal minister Zdravko Počivalšek. Investitorji so tako domači kot tuji, eden od teh pa je tudi japonski Sumitomo oz. njegova švicarska družba Lonstroff, ki naj bi maja v Logatcu začela gradnjo tovarne medicinskih elastomerov.

Počivalšek o drugih imenih ni želel govoriti, je pa povedal, da bodo ob neupoštevanju Lonstroffove naložbe v Logatcu, kjer naj bi delo v treh letih po predvidenem zagonu prihodnje leto našlo 200 ljudi, investicije v obravnavi za državno spodbudo po načrtih ustvarile okoli 500 delovnih mest.

Pri investicijah, ki so v postopku za podelitev spodbude, gre za naložbe z različnih področjih in na več delih Slovenije, verjame pa, da bodo komisije, ki so bile na ministrstvu imenovane za vsako od njih, odločitev sprejele še do volitev.

Minister ob izboljševanju gospodarskih razmer in tudi v luči nedavnega sprejema zakona o spodbujanju investicij, ki se bo začel uporabljati 1. julija, med drugim pa izenačuje domače in tuje investitorje pri dostopu do državnih spodbud, opaža neverjeten zagon interesa domačih in tujih vlagateljev za naložbe.

Počivalšek kot ključni razlog za povečan interes tujih podjetij za vlaganja v Sloveniji vidi kakovostno delovno silo in infrastrukturo, preboj pa je Slovenija v zadnjih letih uspela doseči tudi, ko je v stikih z investitorji dokazala, da ima konkurenčno poslovno okolje. Omenil je stabilno politično situacijo v zadnjih letih, gospodarsko rast in predvidljivo davčno okolje.

Spomnil je, da sta naložbi Magne Steyr v občini Hoče Slivnica in Yaskawe v Kočevju - obe je država že podprla - prvi pravi začetni (greenfield) tuji investiciji v samostojni Sloveniji. Naložbi ne bosta rešili vseh težav na območjih, kjer se izvajata, a gre za pomemben preboj, je dodal. Že prej je država podprla še tuje naložbe v družbah GKN Driveline v Zrečah, Odelo v Preboldu in Novem Car v Žalcu.

Glede Magnine naložbe je dejal, da je po izgradnji ličarskega obrata odločitev o morebitni drugi in tretji fazi (izdelava karoserij in sestavljanje vozil) v rokah investitorja, izvajajo pa na ministrstvu v pričakovanju tega vse potrebne aktivnosti za to, da bo lahko nadaljevanje naložbe Magna Nukleus steklo takoj.

Magnina naložba je v delu javnosti sprožila tudi očitke, med drugim o posebni naklonjenosti enemu tujemu vlagatelju. Zakonske spremembe za izenačitev domačih in tujih vlagateljev zato po Počivalškovih besedah pomenijo revolucionaren napredek, saj se je investicijski potencial slovenskih podjetij v zadnjih letih občutno povečal. Za namen spodbujanja investicij po zakonu je sicer v tem in naslednjem letu predvidenih nekaj več kot 24 milijonov evrov.

Kot negativen vidik pa je izpostavil vse bolj perečo težavo pomanjkanja ustrezne delovne sile. S tega vidika je kot slabo označil vladno odločitev iz minulega tedna za sprejem predloga zakona, s katerim bi podaljšali prehodno obdobje, v katerem hrvaški državljani ne bodo imeli prostega dostopa na slovenski trg dela.

Po njegovih besedah ni dober položaj, ko je severna meja odprta za slovenske delavce, južna pa zaprta za hrvaške. Upa, da bo vsaj v državnem zboru pretehtal interes gospodarstva. Proti podaljšanju prehodnega obdobja so se namreč izrekli tudi v Gospodarski zbornici Slovenije.