c S
V Sloveniji skoraj 5400 nastanitvenih obratov 28.03.2018 08:13 Ljubljana, 28. marca (STA) - V register nastanitvenih obratov, ki ga vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), se je do torka vpisalo 5379 nastanitvenih obratov. Na Ajpesu so zadovoljni tako s potekom vpisov v register kot tudi z delovanjem sistema eTurizem, ki z elektronskim sporočanjem podatkom olajšuje življenje turističnim delavcem.

Vpisi v register nastanitvenih obratov - vsi obstoječi obrati so se morali vpisati do konca februarja - so potekali nemoteno oz. brez večjih težav, so za STA pojasnili na Ajpesu.

Ob tem je od 1. marca za vse sobodajalce obvezno poročanje o gostih prek sistema eTurizem. S tem dnem je tudi prenehala delovati aplikacija eGost na spletni strani policije.

"Pri poročanju v eTurizem s strani poročevalcev ni zaznanih večjih težav," so poudarili. Na spletnem portalu je Ajpes objavil tudi odgovore na pogosta vprašanja ter podrobna navodila za dnevno in mesečno poročanje, v primeru morebitnih vprašanj poročevalcem nudi vsebinsko in tehnično pomoč.

Izvajalcu nastanitvene dejavnosti, ki se ne vpiše v register nastanitvenih obratov, po zakonu o gostinstvu grozi od 150 do 4000 evrov kazni - odvisno od tega, ali gre za pravno osebo, posameznika ali samostojnega podjetnika. Področje oddajanja sob v turistični najem sicer urejata še zakon o prijavi prebivališča ter zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki določata kazni v zvezi s poročanjem ter glede turistične in promocijske takse.

Podlago za vzpostavitev e-poročanja o gostih sta prinesla spremenjena zakona o prijavi prebivališča in o gostinstvu. Ajpes je register nastanitvenih obratov vzpostavil 1. decembra lani, takrat pa je tudi začel teči trimesečni rok, v katerem so se morali vanj vpisati ponudniki nastanitev.

Elektronski sistem poročanja naj bi olajšal življenje ponudnikom turističnih sob in državnim organom, izboljšal kakovost podatkov ter nenazadnje prinesel okoli 700.000 evrov prihrankov letno. Namesto na štiri različne naslove namreč po novem nastanitveni obrati poročajo le prek ene spletne aplikacije. Na Ajpesu so spletno aplikacijo za poročanje in register razvili z lastnimi viri.

Na policiji so sicer ob uvedbi novega sistema lani zagotovili, da bodo osebni podatki gostov še naprej ustrezno zavarovani. Ti podatki so namreč kriptirani in taki potujejo od Ajpesa do policije. Policija teh podatkov ne obdeluje, ampak so uparjeni zgolj s podatki o iskanih in pogrešanih osebah.

Z novim sistemom so zelo zadovoljni na statističnem uradu, kjer si obetajo bolj popoln zajem podatkov, natančnejše in enotne podatke, obenem pa bodo imeli vpogled v nekaj dodatnih informacij o gostih, kot sta spol in starost.

V Turistični zvezi Slovenije pa so med drugim kot pozitivne izpostavili administrativne razbremenitve za gospodarstvo, obenem pa dejstvo, da bodo imeli v občinah hitreje na voljo vse podatke, kar bo pomagalo preprečevati zlorabe. Med drugim bodo lažje ocenjevali zbrano turistično takso, prav tako bodo lahko sproti primerjali prijave gostov s stanjem na terenu.