c S
Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o igrah na srečo 28.03.2018 07:28 Ljubljana, 27. marca (STA) - Državni svet je danes z 18 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o igrah na srečo, po kateri bi v Sloveniji sprostili trg športnih stav, ki jih v Sloveniji sedaj prireja Športna loterija. DZ bo moral o noveli ponovno odločati.

Veto je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem, ki menijo, da spremenjena ureditev na področju športnih stav ne bo prinesla napovedanih učinkov, temveč bo poslabšala stanje na sicer urejenem področju iger na srečo.

"Neizogibna posledica odprtja trga stav je dvig skladov za dobitke, kar posledično pomeni manj koncesijskih dajatev. Sprejeti zakon predstavlja preveliko tveganje, da bi se porušil sistem dolgoročnega in stabilnega financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij," so navedli.

Predlagatelj novele poslanec SMC Branko Zorman je očitke zavrnil in predlagateljem očital, da dobesedno navajajo stališča monopolista na področju športnih stav Športne loterije, ki da so zavajajoča in namenjena temu, da bi se ohranilo sedanje stanje. Dodal je, da se "z lažmi, zavajanjem in trgovanjem z glasovi pritiska na državne svetnike".

Zorman je tudi povedal, da so bili v zadnjih mesecih, odkar je vložil predlog novele, priča "pritisku na politiko, pristranske in neobjektivne članke v kupljenih medijih, koruptivne sprege med uradniki na ministrstvu za finance in interesno skupino, zasebnim podjetjem Športna loterija".

Zavrnil je trditve, da se bo steklo manj denarja od koncesije. Po njegovih besedah se ga bo več, saj bodo morali skladno z novelo prireditelji stav - po njegovih besedah 80 odstotkov slovenskih igralcev športnih stav igra v tujini - v Sloveniji plačevati davke in koncesnino. Poleg tega se koncesnina plačuje od "izgubljenih" vplačil, ne od dobitkov, tako da višji skladi na koncesnino ne bi vplivali, je dejal.

Državni svetniki so imeli različna stališča. Nekateri, tudi Šuštaršič, so Zormanu očitali pavšalne obtožbe o lažeh in korupciji, drugi so se zavzeli za to, da se razkrije podatke o visokih izplačilih vodstvu Športne loterije in odpravninah.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Gorazd Renčelj je navedbe o "koruptivni spregi uradnikov na ministrstvu za finance" najostreje zavrnil.

Ponovil je, zakaj vlada noveli nasprotuje - med drugim ker področja iger na srečo ne ureja celovito in ker "obstajajo močni dvomi, da bo osnovni cilj novele dosežen". Točnih podatkov o številu igralcev v tujini ni, vprašanje je tudi, kakšen bi bil odziv tujih prirediteljev športnih stav zaradi razmeroma visokih davčnih bremen in vstopne provizije (ki bi znašala 500.000 evrov), je dejal Renčelj in dodal, da ni nujno, da bi se dohodki iz naslova koncesnin zvišali, saj da bi prireditelji ob vstopu na trg ponudili višje kvote, kar bi pomenilo višja izplačila.