c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, šibkejši evro 28.03.2018 07:26 London/Frankfurt/Pariz, 27. marca (STA) - Napetosti v trgovinskem sporu med Kitajsko in ZDA so nekoliko popustile in tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Nafta se je malenkost podražila, tečaj evra pa se je po šibkih konjunkturnih podatkih iz območja evra znižal.

Analitiki rast tečajev pripisujejo sprostitvi napetosti v sporu Kitajske in ZDA glede carin. Kitajski premier Li Keqiang je vnovič izpostavil pripravljenost Kitajske na nadaljevanje pogajanj z ZDA, s katerimi naj bi umirili spor in dosegli položaj, ki bi pomenil zmago za obe strani. "Menim, da sta Kitajska in ZDA dovolj razumni, da bosta rešili problem," je Li dejal v ponedeljek zvečer ob robu kitajskega razvojnega foruma. Poleg tega bo Kitajska svoj trg še bolj odprla za tuje investitorje in upa, da bodo ZDA še povečale vlaganja na Kitajskem. Spravljive besede pa so prišle tudi iz Bele hiše.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,17 odstotka na 3316,95 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,56 odstotka, v Parizu pa je indeks CAC 40 trgovanje končal 0,98 odstotka nad izhodiščem. Indeks borze v Londonu FTSE 100 je zabeležil 1,54-odstotno rast.

V Zürichu se je indeks SMI zvišal za 1,52 odstotka, v Milanu indeks FTSE MIB za 0,90 odstotka, na Dunaju pa je indeks ATX končal z 0,27-odstotno rastjo.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,88 odstotka višji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,52 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,16 odstotka vrednosti.

Konjunkturni podatki, ki so danes prišli iz območja evra, so vlagatelje razočarali in zadušili navdušenje nad trdno gospodarsko rastjo v državah s skupno valuto. Pozno popoldne so tako z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju okoli 1,24 dolarja, kar je pol centa manj kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2376 dolarja oz. 0,35 centa nižje kot v ponedeljek.

Marca se je pomemben kazalnik razpoloženja v podjetjih in gospodinjstvih območja evra znižal tretji mesec zapored. Padec je bil poleg tega precej globlji od pričakovanega. Bolj od pričakovanj se je znižal tudi kazalnik, ki meri razpoloženje v predelovalnih dejavnostih.

Tudi na naftnem trgu so negativna gibanja. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,21 dolarja, kar je 34 centov manj kot v ponedeljek, v Londonu pa so se pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 11 centov na 69,41 dolarja.