c S
Pogodba za maketo drugega tira nična 27.03.2018 17:47 Ljubljana, 27. marca (STA) - Direkcija za infrastrukturo je odstopila od pogodbe za izdelavo makete drugega tira, saj izbrani izvajalec ni prijavil podizvajalca, poroča spletni portal 24ur. Izdelava makete je šla v roke podjetju Art Rebel 9, ki je premagal cenejšega ponudnika na razpisu, podjetje RPS, ki pa je zmagovalčev podizvajalec. Maketo so iz Kopra že umaknili.

"Razlog za odstop je kršitev drugega odstavka 6. člena pogodbe, ki je določal, da bo izvajalec izvedel naročilo brez podizvajalcev. Za maketo tudi ni bil izveden tehnični prevzem, na katerem se ugotovijo morebitne napake oz. pomanjkljivosti, ki se morajo odpraviti, in ker izdelek še ni bil predan naročniku, maketa tudi ni bila plačana," so po poročanju portala sporočili iz direkcije za infrastrukturo. Izvajalcu so odstop od pogodbe poslali 22. marca.

Maketa drugega tira železniške proge Divača-Koper je v javnosti povzročila val razburjenja, potem ko je direkcija na razpisu za izdelavo makete izmed dveh ponudnikov izbrala najdražjega. Prvi mož direkcije Damir Topolko je takrat pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane".

Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

Direkcija se je nato obrnila na agencijo za varstvo konkurence. Ta naj bi preverila, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. Že takrat so na direkciji poudarili, da bodo od izvajalca zahtevali, da do ugotovitev varuha konkurence umakne maketo in prekine vse aktivnosti v zvezi z njo.