c S
Sejma Megra in Green v znamenju inovativnosti in zelenih tehnologij 27.03.2018 17:46 Gornja Radgona, 27. marca (STA) - V Gornji Radgoni se bosta 4. aprila začela sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra ter sejem za etično gospodarstvo in zeleni življenjski slog Green. Oba bosta v znamenju inovativnosti, zelenih tehnologij in strokovnih vsebin.

Na Megri se bo v štirih dneh predstavilo 160 razstavljavcev iz devetih držav, na Greenu pa 60 razstavljavcev iz štirih držav. Sejma bosta potekala pod gesloma Gradimo z naravo in Zelena prihodnost, odprl pa ju bo minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Predstavniki organizatorja, Pomurskega sejma, so ob današnji predstavitvi poudarili, da se po štirih letih, ko so imeli v Gornji Radgoni Pomladni sejem, znova vrača sejem z imenom Megra, ki vključuje sejme energetike Engra, komunale, urejanja okolja in ekologije Kogra ter pomurski obrtno-podjetniški sejem POS.

Megra bo predstavila mehanizacijo, material, orodja in storitve za trajnostno gradnjo, obnovo stavb in urejanje okolice, sodobne tokove na omenjenih področjih, obiskovalcem bodo na voljo števila svetovanja.

V obrtni ulici bodo člani obrtno-podjetniških zbornic prikazovali sklepna dela v gradbeništvu in deficitarne poklice, 6. aprila bodo sejem obiskali učenci pomurskih osnovnih šol in se seznanili s številnimi poklici.

Na Greenu bodo predstavili izdelke in zamisli, ki koristijo uporabnikom, od samooskrbe z energijo iz obnovljivih virov in sodobnih energetskih rešitev do e-mobilnosti, naravnih gradbenih materialov ter ekološke in permakulturne pridelave hrane.

Med drugim bodo na ogled prva lesena vetrna elektrarna na svetu, male hidroelektrarne, izdelki rokodelcev, delovanje motorja z notranjim izgorevanjem, kvadrokopter za meritve in drugo.

Predstavili se bosta tudi ministrstvi za okolje in prostor ter gospodarski razvoj in tehnologijo, obiskovalci bodo spoznali slovenske naravne parke, v kotičku socialne ekonomije pa se bo Slovenija predstavila kot predsedujoča nadzornemu odboru luksemburške deklaracije z Mariborom kot evropsko prestolnico socialne ekonomije.