c S
Grozd malih domov bi bil lahko vzorčen primer za dolgotrajno oskrbo v manjših občinah 27.03.2018 17:43 Ljubljana, 27. marca (STA) - Grozd malih domov za starejše, v katerem sodeluje pet manjših občin ob strokovni podpori Inštituta Antona Trstenjaka in podjetja Firis Imperl, bo v primeru odobrenih vlog za koncesijo pomenil vzorčen primer dolgotrajne oskrbe v manjših občinah, menijo v grozdu. Predvidena je izgradnja petih domov, prilagojenih uporabnikom in vpetih v okolje.

Domove bi v občinah Komenda, Loška dolina, Pivka, Železniki in Žiri zgradil investitor Orpea s sedežem v Parizu, upravljanje grozda pa bi prevzela njegova hčerinska družba SeneCura iz Avstrije.

Glede na načrte bodo osredotočeni na potrebe stanovalcev in razvoj kakovostnih odnosov z bližnjimi. Vključevali bodo široko izbiro programov in poudarjali povezovanje z lokalnim okoljem, je na današnji predstavitvi koncepta grozda povedal Franc Imperl iz podjetja Firis Imperl, ki se ukvarja z izobraževanjem zaposlenih v socialnem varstvu.

Domovi v grozdu, ki bi sprejeli 50 do 70 stanovalcev, bi z enoposteljnimi sobami in apartmaji zagotavljali visok standard bivanja, uprava, vodenje in služba za nabavo pa bi bili skupni. Cena osnovne oskrbe bi bila malenkost nižja kot v drugih domovih s koncesijo, prvi stanovalci pa bi se lahko po Imperlovih besedah vselili v začetku leta 2020.

S takšnim sistemom oskrbe tudi v manjših občinah po besedah predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje Jožeta Ramovša odgovarjajo na sodobne potrebe starostnikov. Na vprašanja staranja prebivalstva in njegove finančne vzdržnosti je treba po njegovih besedah odgovoriti s celovitim sistemom dolgotrajne oskrbe v lokalni skupnosti, s čimer bi Slovenija sledila evropskemu trendu deinstitucionalizacije dolgotrajne oskrbe.

Zamisel za grozd malih domov se je porodila v skupini županov manjših občin, strokovne podlage pa sta oblikovala družba Firis Imperl in Inštitut Antona Trstenjaka.

Za starejše so kakovostni odnosi še posebej pomembni, so se strinjali tudi župani občin Komenda, Loška dolina, Pivka, Železniki in Žiri, Stanislav Poglajen, Janez Komidar, Robert Smrdelj, Anton Luznar in Janez Žakelj. V grozdu želijo starejšim omogočiti, da ohranjajo kakovostne odnose, so dejavno vključeni v lokalno okolje in lahko o sebi odločajo sami, skrb zanje pa je prilagojena njihovim osebnim potrebam.

Postopek podelitve koncesij na podlagi javnega razpisa za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše je sicer še v teku in bo predvidoma končan v drugi polovici letošnjega leta, so za STA spomnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer posameznih ponudb prijaviteljev ne morejo komentirati.

Javni razpis za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše je bil objavljen lani za okvirno 900 mest. Na podlagi razpisa so januarja že podelili koncesije za dodatnih 224 mest v domovih za starejše s takojšnjim začetkom izvajanja dejavnosti, za preostalih 676 mest pa razpis z odložnim pogojem še poteka.

V skladu z nacionalnim programom socialnega varstva za obdobje 2013-2020 je predviden tudi večji delež uporabnikov skupnostnih oblik oskrbe, so opozorili v začetku marca. A za uspešen razvoj teh oblik je po njihovih navedbah nujno sprejeti sistemski zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi med drugim bolj pregledno uredil financiranje področja.