c S
Uberju prepoved opravljanja prevozov na Slovaškem 27.03.2018 13:57 Bratislava, 27. marca (STA) - Ameriško tehnološko podjetje Uber mora prenehati ponujati svoje storitve na Slovaškem, saj njegovi vozniki in avtomobili niso dosegali zahtev slovaške zakonodaje, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Izpolnjevati bi moral namreč enake pogoje, kot je to določeno za ponudnike taksi storitev, je določilo tamkajšnje pristojno sodišče.

Prepoved opravljanja storitev na Slovaškem je januarja zahtevalo slovaško združenje taksi prevoznikov, ki je bilo danes zadovoljno z odločitvijo, da mora Uber takoj onemogočiti delovanje spletne aplikacije, s katero je povezovalo ponudnike in iskalce prevozov.

"Menimo, da gre za logičen izid več mesecev trajajočega boja za enakopravnost ponudnikov taksi storitev. Sodišče je v celoti sledilo našim zahtevam, da mora Uber spoštovati vsa pravila taksi prevoznikov," so ocenili v združenju.

V več kot dveh letih je Uber na slovaškem trgu pridobil več kot 100.000 uporabnikov, njegovemu prihodu na trg pa so že pred leti nasprotovali taksisti v Bratislavi.

Uber se s težavami in sodnimi postopki sooča tudi v drugih članicah EU. Novembra je londonsko delovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo glede zagotavljanja delavskih pravic svojim voznikom. Odločitev se nanaša na leto dni staro odločitev sodišča, da mora Uber voznike obravnavati enako kot druga podjetja svoje redno zaposlene.

Sodišče EU pa je decembra ugotovilo, da je storitev posredovanja, kot je Uberjeva, in katere cilj je prek aplikacije za pametni telefon odplačno povezovati nepoklicne voznike, ki uporabljajo svoje lastno vozilo, z osebami, ki iščejo prevoz v mestu, treba šteti za neločljivo povezano s storitvijo prevoza, zato mora izpolnjevati tudi pogoje za opravljanje te storitve.