c S
Novartis bo GSK za 10 milijard evrov prodal delež v skupnem podjetju 27.03.2018 13:53 Zürich, 27. marca (STA) - Švicarski farmacevtski velikan Novartis bo britanskemu konkurentu Glaxosmithkline (GSK) prodal svoj delež v skupnem podjetju, ki sta ga farmacevta ustanovila pred tremi leti in se ukvarja s proizvodi za široko potrošnjo. S prodajo 36,5-odstotnega deleža bo Novartis, ki se bo usmeril v rast osnovne dejavnosti, dobil 10,4 milijarde evrov.

Posel, ki ga morajo odobriti še varuhi konkurence, bo po napovedih Novartisa sklenjen v drugem letošnjem četrtletju, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Novartis in GSK sta skupno podjetje ustanovila leta 2015 po reorganizaciji Novartisovega portfelja naložb. Takrat je Novartis britanskemu konkurentu prodal enoto za cepiva, GSK pa švicarskemu farmacevtu onkološko enoto.

"Čeprav naša skupna družba dobro napreduje, je nastopil čas, da jo Novartis proda," je napovedal Novartisov novi izvršni direktor Vas Narasimhan. Skupina namerava kupnino, ki jo bo prejela, vložiti v raziskave in razvoj.