c S
Podpisani pogodbi za spodbujanje naložb in turistične dejavnosti madžarske narodnostne skupnosti 27.03.2018 13:48 Ljubljana, 27. marca (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik pomurske madžarske narodnostne skupnosti Ferenc Horvath sta danes podpisala pogodbi za spodbujanje naložb v gospodarstvu in spodbujanje turističnih dejavnosti madžarske narodne skupnosti v obdobju do konca 2020. Pogodbi sta vredni nekaj čez 1,6 milijona evrov.

Počivalšek je ob podpisu izrazil veselje, da so odnosi med Sloveniji in Madžarsko odlični in v zadnjih letih napredujejo na vseh področjih, želi pa si, da bi bili v te odnose čim bolj vpeti tudi slovenska narodnostna skupnost v madžarskem Porabju in madžarska narodnostna skupnost v Pomurju.

Spomnil je, da Budimpešta v zadnjih časih namenja precej sredstev za projekte madžarske skupnosti v Sloveniji, spodbujanje aktivnosti madžarske manjšine pa je tudi del aktivnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Danes podpisani pogodbi sta tako del programa spodbujanja gospodarske aktivnosti madžarske narodnostne skupnosti, ki je vreden dva milijona evrov. Pogodba za spodbujanje naložb v gospodarstvu je vredna 960.000 evrov, pogodba za spodbujanje turističnih dejavnosti pa 680.000 evrov. Že prej je bila podpisana pogodba za promocijo turističnih aktivnosti v vrednosti 360.000 evrov.

Kot je ob podpisu pogodb pojasnil Počivalšek, si ministrstvo želi zvišati neto dodano vrednost gospodarstva na območju, na katerem živi pomurska madžarska narodnostna skupnost, povečati zaposlitvene priložnosti na programskem območju ter mikro, malim in srednje velikim podjetjem omogočiti širitev proizvodnih zmogljivosti. Cilj pogodbe na področju turizma pa je prek razvoja turističnih pobud omogočiti tudi nadaljnji razvoj območja z ohranjanjem jezikovne in kulturne identitete.

Minister je poudaril, da se je tudi v Pomurju v zadnjih letih gospodarska slika izboljšala, aktivnosti madžarske skupnosti pa bodo k temu dodatno prispevale.

Horvath je medtem podčrtal, da gre za pomembni pogodbi za madžarsko skupnost. Veseli ga, da sta tako Slovenija kot Madžarska prepoznali, da lahko narodnostna skupnost na tem območju obstane le, če bo lahko izvajala gospodarsko in kulturno dejavnost. Tudi Horvath verjame, da bodo sredstva za spodbujanje naložb in turizma omogočila dodaten korak naprej v odnosih med državama.

Podpisu je prisostvovala tudi madžarska veleposlanica v Sloveniji Edit Szilagyine Bartofi.