c S
Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU marca slabše 27.03.2018 11:52 Bruselj, 27. marca (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je marca poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je na mesečni ravni v območju evra znižal za 1,6 točke na 112,6 točke, v EU pa za 1,9 točke na 112,5 točke. "Čeprav gre za tretji zaporedni padec, pa so ravni še vedno visoke," so danes zapisali na Evropski komisiji.

Poslabšanje razpoloženja v območju z evrom je posledica padca v industriji, storitvah in trgovini na drobno. Razpoloženje med potrošniki se ni spremenilo, izboljšalo pa se je razpoloženje med menedžerji.

Marca se je gospodarsko razpoloženje poslabšalo v vseh pomembnejših gospodarstvih območja evra, in sicer najbolj v Nemčiji (-2,4 točke), Italiji (-1,8 točke) in Španiji (-1,2 točke). Nižje je bilo tudi na Nizozemskem (-0,5 točke) in v Franciji (-0,4 točke).

Kot so pojasnili v komisiji, se je razpoloženje občutno poslabšalo tudi v Veliki Britaniji (-4,2 točke) in na Poljskem (-dve točki), ki sicer nista v območju evra, vendar sta njegovi pomembni partnerici.

V Sloveniji je vrednost kazalnika na mesečni ravni upadla za 1,9 točke na 113,3 točke. Poslabšalo se je razpoloženje v industriji, storitvah, med potrošniki in v trgovini na drobno, medtem ko se je izboljšalo v gradbeništvu.

Kot je še pokazala anketa Evropske komisije, se je v območju evra znižal tudi kazalnik poslovnega okolja (BCI), in sicer za 0,14 točke na 1,34 točke.