c S
Februarja počasnejša rast posojil podjetjem in gospodinjstvom v območju evra 27.03.2018 11:43 Frankfurt, 27. marca (STA) - Rast posojil podjetjem in gospodinjstvom v območju z evrom se je februarja nekoliko upočasnila, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). Posojila zasebnemu sektorju so februarja narasla za tri odstotke, potem ko je bila mesec pred tem rast 3,3-odstotna.

Posojila gospodinjstvom so se v primerjavi z lanskim februarjem okrepila za 2,9 odstotka, posojila podjetjem pa za 3,1 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Gibanje obsega posojil v območju evra je pomemben kazalnik, s pomočjo katerega ECB ugotavlja učinkovitost trenutne denarne politike. Da bi spodbudila gospodarsko rast, je pred leti obrestne mere spustila rekordno nizko in uvedla program odkupovanja obveznica.

Gospodarska rast območja evra je lani dosegla 2,3 odstotka, kar je bila najvišja rast v zadnjem desetletju. Vendar pa inflacija še naprej ne dosega želenih dveh odstotkov. Februarja so se cene življenjskih potrebščin v povprečju na letni ravni podražile za 1,1 odstotka.