c S
Cene nafte malenkost navzgor 27.03.2018 08:17 Singapur, 27. marca (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju nekoliko dvignile. Na zviševanje cen vplivajo zlasti bojazni o zaostrovanju političnih razmer na z nafto bogatem Bližnjem vzhodu.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom maja je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 65,88 dolarja, kar je 33 centov več kot v ponedeljek. Severnomorska nafta brent z majskim dobavnim rokom se je podražila za 21 centov na 70,33 dolarja za sod.

V ponedeljek je cena za nafto brent dosegla najvišjo raven od konca januarja, ko je znašala 71,05 dolarja. Cene rastejo, ker je ameriški predsednik Donald Trump napovedal zamenjavo svetovalca za varnost H.R. McMasterja z Johnom Boltonom, ki velja ostrega kritika jedrskega sporazuma z Iranom. To pa bi lahko prineslo spremembe v odnosih s tretjo največjo proizvajalko nafte v kartelu Opec.

Po drugi strani pa cene znižujejo novice, da utegneta ZDA in Kitajska vendarle preprečiti pričakovano trgovinsko vojno. Ta se je nakazovala po ameriški uvedbi carin na jeklo in aluminij, zaradi katerih je Kitajska napovedala povračilne ukrepe.