c S
Na kratko iz gospodarstva 27.03.2018 07:19 Ljubljana, 26. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Največji lastnik Litostroja jeklo je po konverziji terjatev celjski podjetnik Ljubomir Gajić, ki je s pretvorbo okoli 265.000 evrov terjatev postal 56,52-odstotni lastnik družbe, je danes poročal časnik Dnevnik. Gajić ni pričakoval, da bo postal večinski lastnik. "Rečeno mi je bilo, da bo v prisilni poravnavi terjatve pretvorila DUTB, ki pa menda tega ni storila. Da sem postal lastnik Litostroja, sem izvedel pred nekaj dnevi," je za časnik povedal Gajić. Dejal je tudi, da se je za nakup terjatev (465.000 evrov, od tega jih je pretvoril 265.000 evrov), ki jih je kupil od TCK, zadolžil, "kot je dogovorjeno, pa mi bo vložena sredstva povrnil Litostroj jeklo". Tretjinski lastniški delež Litostroja jeklo pa je pridobila družba Tekoma Marguč, v lasti družine Marguč, ki je v času prisilne poravnave že postala lastnica okoli 1000 kvadratnih metrov nepremičnin na območju proizvodnega kompleksa Litostroja jeklo, njegove ključne dele pa najela. Pri prodaji jeklarskih izdelkov Margučevih pomaga Litostroj jeklo, je poročal časnik.

V petkovi predstavitvi slovenskih borznih družb prek spleta so se vlagateljem predstavila štiri podjetja iz prve kotacije: Zavarovalnica Triglav, Pozavarovalnica Sava, Gorenje in Petrol. Podjetja so predstavila letna poročila za lani in odgovarjala na vprašanja vlagateljev, po ugotovitvah Ljubljanske borze pa so "slovenske borzne družbe v svetovnem merilu dobro poznane ter zanimive za tuje investitorje". Skupno si je webcast ogledalo 42 registriranih investitorjev, od tega 24 mednarodnih, med njimi iz Avstrije, Belgije, BiH, Hrvaške, Češke, Estonije, Madžarske, Črne gore, Poljske, Švedske in Velike Britanije. Zaradi dobrega odziva Ljubljanska borza za letos načrtuje še tri webcaste, in sicer s predstavitvami poslovanja po četrtletjih - 31. maja za prvo četrtletje, 3. septembra za prvo polletje in 22. novembra za prvo devetmesečje, je danes objavila Ljubljanska borza.

Družba Gen-I Sonce, hčerinska družba skupine Gen-I, je za zeleno obveznico, ki jo je v višini 14 milijonov evrov izdala pred letom dni, v Londonu prejela nagrado Green Bond Pioneer Award mednarodne organizacije Climate Bonds Initiative. Gre za priznanje, namenjeno podjetjem, finančnim institucijam in vladam za dosežke na področju razvoja zelenih obveznic. Družba Gen-I Sonce jo je prejela v kategoriji novih držav, prejelo jo je še 10 držav, med njimi so bili trije iz Evrope. Zelena obveznica, katere največja investitorja sta SID banka in Nova KBM, bo zapadla leta 2024, so sporočili iz Gen-I.