c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro 27.03.2018 07:19 London/Frankfurt/Pariz, 26. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Vlagatelji so še naprej v negotovosti, čeprav je vzdušje nekoliko razvedrila izjava ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina, pravijo analitiki. Cene nafte so se nekoliko spustile s sicer visokih ravni, tečaj evra pa se je zvišal.

Mnuchin je konec prejšnjega tedna izrazil prepričanje, da bosta Kitajska in ZDA v trgovinskem sporu uspeli doseči dogovor ter se izognili uvedbi carin. Kitajska naj bi bila pripravljena na pogajanja. Analitiki ob tem ugotavljajo, da je grožnja trgovinske vojne očitno načela živce vlagateljev - pripravljenost, da nizke tečaje izkoristijo kot priložnost za nakupe, je namreč očitno izpuhtela.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,59 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3278,72 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,83 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,57 odstotka vrednosti. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,48 odstotka.

V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,24-odstoten padec, v Zürichu pa je indeks SMI trgovanje končal 0,70 odstotka pod izhodiščem. Na Dunaju se je indeks ATX medtem zvišal za 0,07 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,32 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,06 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 1,05-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes povzpel nad 1,24 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2408 dolarja, potem ko se je ponoči za nekaj časa pocenil na le 1,2335 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2346 dolarja oz. 0,30 centa višje kot v petek.

K rasti tečaja evra so nekoliko prispevali ugodni konjunkturni podatki iz Francije. Tamkajšnja gospodarska rast se je konec leta 2017 pospešila bolj, kot so pričakovali. Leta 2017 je tako država zabeležila gospodarsko rast v višini dveh odstotkov, potem ko je bila leto prej 1,1-odstotna.

Cene nafte so se nekoliko spustile z visokih ravni, na katerih so vztrajale v preteklih dneh. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,57 dolarja, kar je 31 centov manj kot v petek. V Londonu so se majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 14 centov na 70,31 dolarja. V nedeljo ponoči se je cena nafte brent s 71,05 dolarja za nekaj časa povzpela na najvišjo raven po koncu januarja.

Analitiki razmeroma visoke cene nafte pojasnjujejo z zaskrbljenostjo vlagateljev, da bi utegnile ZDA strožje ukrepati proti veliki proizvajalki nafte Iranu. Pred koncem tedna se je namreč izvedelo, da namerava ameriški predsednik Donald Trump svojega dosedanjega svetovalca za varnost H.R. McMasterja zamenjati z Johnom Boltonom, ki velja ostrega kritika jedrskega sporazuma z Iranom.