c S
Ljubljanski svetniki kljub opozorilom podprli spremembe prostorskega akta za stanovanjsko sosesko ob Regentovi 27.03.2018 07:19 Ljubljana, 26. marca (STA) - Ljubljanski svetniki so podprli spremembe prostorskega akta za stanovanjsko sosesko ob Regentovi cesti, ki bi družbi v lasti soproga v. d. direktorice mestne uprave Urške Otoničar omogočile gradnjo 18 stanovanj več, kot je bilo sprva predvideno. Župan Zoran Janković je ob tem ostro zavrnil opozorila o morebitnem nepotizmu in jih označil za žaljive.

Dopolnjeni osnutek sprememb odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjsko sosesko ob Regentovi družbi Modra vila v lasti soproga Otoničarjeve omogoča gradnjo 68 stanovanj, in ne 50, kot jih je bilo predvidenih prej. Svetnica Levice Nataša Sukič je zaradi omenjene vezi med investitorjem in Otoničarjevo neuspešno predlagala umik točke z dnevnega reda.

Sukičeva je v današnji razpravi izpostavila tudi pismo, ki ga je podpisalo okoli 40 okoliških prebivalcev, ki nasprotujejo spremembam prostorskega akta. Kot je dejala, avtorji pisma ključno gonilo za spremembe vidijo v tem, da se investitorju omogoči gradnja dodatnih bivalnih prostorov zaradi dobička, brez skrbi za okolje.

Očitke svetnice sta ostro zavrnila župan Janković in podžupan Aleš Čerin. Prvi je opozorila o morebitnem nepotizmu označil za žaljive do celotne mestne uprave. "To lahko reče samo nekdo, ki sodi po sebi," je bil oster. Ob tem je dejal, da je bila zazidava sprejeta, preden je v projekt vstopil Otoničar. Čerin je dodal, da v. d. direktorice mestne uprave ni bila vpletena v pripravo akta, še manj pa v odločanje o tem.

Da si občina že dolgo prizadeva najti primerno pozidavo območja, pri čemer predlagana rešitev ustreza značaju Regentove ulice ter strategiji zgoščanja območja, je dejal drugi podžupan Janez Koželj, ki sedi tudi na čelu občinskega odbora za urejanje prostora.

S Sukičevo se je medtem delno strinjala vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar, ki je ob tem izrazila obžalovanje, da občina pri pripravi akta ni uspela upoštevati predlogov krajanov.

Opozorila glede morebitnega nepotizma je zavrnila tudi svetnica SD Irena Kuntarič Hribar. Ob tem je vprašala, če kot mestna svetnica, izvoljena s strani ljudstva, štiri leta ne sme podajati predlogov o gradnji česarkoli na svoji nepremičnini.

Mojca Škrinjar (SDS) je po drugi strani menila, da so pripombe Sukičeve dobronamerne in bi bilo prav, da jih mestna občina upošteva ter skrbno pelje proces, da ne bo kaj narobe.

Svetniki so zeleno luč danes prižgali tudi dopolnjenem osnutku odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu v Zalogu, kjer bi poslovno stavbo postavilo podjetje Lidl Slovenija.

Koželj je v razpravi ocenil, da gre za tipski projekt, ki po njegovih besedah ni primerno prilagojen lokaciji. Odbor za urejanje prostora je podal sedem pripomb, med drugim to, da se v pripravi predloga ponovno obravnava izdelane variantne rešitve in poskusi doseči ustreznejši dogovor z investitorjem. Svetniki so osnutek potrdili skupaj s pripombami.