c S
Sindikati v Luki Koper glede strategije IPS kritični zlasti do zunanjih zaposlitev 27.03.2018 07:19 Koper, 26. marca (STA) - V prvih odzivih na predlog strategije zaposlovanja IPS so sindikati kritični zlasti glede možnosti zaposlovanja prek zunanjih pogodbenih izvajalcev. Po mnenju Petra Majcna iz KS 90 tovrsten outsourcing predstavlja nevarnost za razbitje enovite Luke, Mladen Jovičić iz sindikata žerjavistov pa alternative direktni zaposlitvi dopušča le pogojno.

Strategija zaposlovanja delavcev izvajalcev pristaniških storitev (IPS), ki jo je uprava Luke Koper danes predstavila nadzornikom in jo bo sicer še dopolnila, predvideva tako neposredno zaposlovanje kot zaposlovanje prek kadrovskih agencij in zunanjih pogodbenih izvajalcev.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Majcen je bil danes jasen v stališču, da skupaj z Delavsko svetovalnico zavračajo predvsem outsourcing, ki bi ga Luka izvajala prek zunanjih izvajalcev. "Imamo hude pomisleke in zavračamo tudi agencijsko delo, če to ne bo le krajši prehodni način za prevzem delavcev na Luko Koper," je še dodal.

Po Majcnovih besedah ni mogoče opredeliti določen terminal, kot da je nekaj izven Luke Koper, saj družba sama kot celota predstavlja uslužnostno dejavnost. Osebno pa v outsourcingu vidi tudi veliko nevarnost za razbitje enovite Luke.

V sindikalni skupini, ki zastopa tudi prek 300 delavcev IPS, zato zahtevajo "model, ki bo dejansko odpravil IPS, ne pa samo preoblekel srajco in delal naprej na stare načine s tveganji koruptivnosti", je še izpostavil Majcen.

Sindikat žerjavistov je pogojno izrazil soglasje k strategiji, hkrati pa so zelo zadržani glede agencijskega zaposlovanja in zaposlovanja prek zunanjih izvajalcev, pa je povedal predstavnik sindikata Jovičić. Kot je dodal, se bo šele po začetku izvajanja načrta uprave dalo ugotoviti, koliko delavcev Luka dejansko potrebuje in koliko jih lahko zaposli.

Jovičić za razliko od Majcna predlagane rešitve sicer razume kot prvi korak. Kot je namreč poudaril, gre za problematiko, ki jo je mogoče rešiti zgolj postopno: "Nemogoče je sistem, ki je 25 let škodoval tej družbi, predvsem pa delavcem ... odpraviti čez noč."

Kot je opozoril, bi bila neka množična zaposlitev "čez noč" v praksi neizvedljiva in ne bi nujno rešila položaja delavcev IPS, pač pa bi ti verjetno ostali na cesti. Zato v sindikatu zagovarjajo stališče, da se v prehodnem obdobju obdrži čim več teh delavcev, ki naj dobijo ustrezna delovna mesta, ter se tudi prek sistemizacije delovnih mest in pogojev zanje omogoči, da ti delavci dejansko nastopijo službo.

V sindikatu žerjavistov bodo sicer vztrajali, da se zadevo na dolgi rok reši tako, da bo vsak delavec delal pod istimi pogoji oz. po načelu "isto plačilo za isto delo".