c S
Pahor na podelitvi gospodarskih nagrad pozval k reformam 27.03.2018 07:20 Ljubljana, 26. marca (STA) - Po končani krizi in v razmerah okrevanja se Sloveniji ponuja druga priložnost, je v nagovoru na podelitvi nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke ocenil predsednik republike Borut Pahor. Ta priložnost je povezana z nalogo, da znižamo stroške v najširšem sektorju države. Skrajni čas je za reforme, je dejal.

Pahor je na podelitvi nagrad, ki jih Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) vse od leta 1969 podeljuje najvidnejšim gospodarstvenikom, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in širše družbeno okolje, izpostavil, da bi bil skoraj greh, če ne bi izkoristili možnosti in priložnosti za nov začetek ali vsaj za nov zagon.

Prva priložnost je bila osamosvojitev Slovenije in z njo prelomne družbene spremembe. "Tvegam površno ugotovitev, da smo dosegli manj, kot bi lahko," je dejal. Finančna in gospodarska kriza je razkrila, da smo marsikaj naredili tudi narobe, zato smo plačali visok davek, je spomnil.

Za razliko od gospodarstva, ki ga je globalna konkurenca prisilila k prilagoditvam, spremembam in inovacijam, ostaja država po Pahorjevih besedah preveč neokretna. "Rad bi, da bi se navzela tega poguma in podjetnosti za strukturne spremembe," je dejal in povzel, da nam je drugo priložnost v glavnem omogočilo gospodarsko okrevanje.

Na ravni države je druga priložnost po njegovih besedah povezana z nalogo za znižanje stroškov v najširšem sektorju države. "Čas, ko nas denarna politika uspava, se končuje. Začenja se skrajni čas za strukturne reforme v javnem sektorju oz. v širšem sektorju države," je poudaril.

Na prireditvi so nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke v letu 2017 podelili devetim gospodarstvenikom iz šestih slovenskih regij in osmih gospodarskih panog. Vseh prejemnikov "gospodarskih oskarjev", kot na zbornici tudi imenujejo te nagrade, se je tako v 50 letih nabralo 362.

Letošnji nagrajenci so Matjaž Omladič iz podjetja Novem Car Interior Design, Iztok Špan iz podjetja Tajfun Planina, Robert Golob iz podjetja Gen-I, Mark Pleško iz podjetja Cosylab, Rado Čulibrk iz podjetja Niko, Ivan Kralj iz podjetja Arex, Flora Cvetka Tinauer iz podjetja Eba, Branko Kamenšek iz podjetja Lek Veterina in Borut Čeh iz podjetja Labena.

"Strast, energija in veselje do dela. Prepričan sem, da nas bo to gnalo naprej," je ob prejemu nagrade dejal Čeh. Strast je bila tudi sicer rdeča nit letošnje podelitve nagrad, saj, kot je dejal predsednik komisije za nagrade pri GZS Janez Škrabec, najbolj uspešni vztrajajo zato, ker pri svojem delu doživljajo strast in ga imajo resnično radi.

O strasti je govoril tudi gost letošnje prireditve, predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Strast nam pomaga, da se otresemo rutine. Je gonilno sredstvo uspeha in nam pomaga, da ne obtičimo na mestu," je dejal.