c S
Znan bo datum vnovičnega referenduma o drugem tiru, predvidoma 13. maj 27.03.2018 08:56 Ljubljana, 27. marca (STA) - Državna volilna komisija (DVK) bo danes po napovedih sprejela sklep o določitvi datuma vnovičnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki mu je botrovala odločitev vrhovnega sodišča. Sodeč po osnutku sklepa bodo volivci o usodi zakona v drugo odločali v nedeljo, 13. maja, a pobudnik referenduma Vili Kovačič že napoveduje pritožbo.

V DVK so v ponedeljek namreč prejeli sodbo vrhovnega sodišča, ki je sredi marca na podlagi predhodne odločitve ustavnega sodišča o neskladnosti dela referendumske zakonodaje z ustavo razveljavilo lansko septembrsko glasovanje na referendumu o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper.

Sodba predvideva, da ima komisija po prejemu sodbe 48 ur časa, da razpiše nov referendum. Kot so v DVK poudarili v ponedeljek, bodo o datumu odločili na današnji seji.

Osnutek sklepa, kot so ga posredovali iz komisije, predvideva, da bo vnovično glasovanje v nedeljo, 13. maja. Glede na to, da jim zakon narekuje, da sami lahko določijo datum referenduma v obdobju od 30 do 45 dni po njegovem razpisu, so imeli na voljo tri datume. Poleg druge nedelje v maju še 6. maj in 29. april, a sta ta zaradi praznikov in spomladanskih počitnic manj primerna. Bo pa zelo verjetno referendumska kampanja zdaj vsaj v delu potekala tudi vzporedno s kampanjo na parlamentarnih volitvah.

Vendar pa pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič, ki je s pritožbo na vrhovno sodišče lani dosegel razveljavitev prvega referendumskega glasovanja in razpis novega odločanja volivcev, že napoveduje pritožbo. Sam se namreč zavzema, da bi bilo glasovanje skupaj s prihajajočimi volitvami, najbolj je naklonjen referendumu sočasno z novembrskimi lokalnimi volitvami.

Referenduma o zakonu o drugem tiru se je 24. septembra lani udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka. Referendum ni uspel zaradi prenizke udeležbe in tudi zaradi rezultata samega.