c S
Državni svet o predlogih odložilnih vetov na tri zakone 27.03.2018 09:22 Ljubljana, 27. marca (STA) - Državni svetniki bodo danes odločali o predlogih za odložilne vete na tri prejšnji teden sprejete zakone oz. novele zakonov: noveli zakona o igrah na srečo in noveli zakona o kmetijstvu ter o novem zakonu o nepremičninskem posredovanju.

Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem meni, da spremenjena ureditev na področju športnih stav ne bo prinesla napovednih učinkov, temveč bo poslabšala stanje na sicer urejenem področju iger na srečo. Uzakonjena liberalizacija bo imela po njihovem mnenju negativen vpliv na financiranje invalidskih, humanitarnih in celo športnih organizacij iz naslova koncesijskih dajatev.

Novemu zakonu o nepremičninskem posredovanju očitajo, da prinaša neusklajenost zakonskih rešitev, na kar po mnenju skupine svetnikov kaže tudi veliko število dopolnil, ki jih je odbor sprejel ob obravnavi predloga zakona. S tem se je bistveno vplivalo na konsistentnost zakonskih rešitev in povzročilo dodatne nejasnosti, ki bodo povzročale izjemne težave pri izvajanju zakona. Zakon naj bi negativno vplival na pravno varnost vseh deležnikov v prometu z nepremičninami in bistveno povečal tudi število sodnih sporov.

Predlagatelji poleg tega menijo, da novela zakona o kmetijstvu z ureditvijo začasnega in občasnega dela povzroča popolnoma nesistemski pristop urejanja trga dela in pravic delavcev v Sloveniji. Šlo naj bi namreč za drobljenje pravne ureditve delovnih razmerij, ki nima nikakršne dejanske podlage. "Ima pa za posledico bistveno zmanjšano pravno varnost ljudi, ki bodo delo opravljali," so zapisali v predlogu.

Če bo bodo svetniki izglasovali odložilni veto, bo moral DZ o zakonskih besedilih odločati znova, za njihovo potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.