c S
Inštituti območju z evrom napovedujejo robustno rast 26.03.2018 11:32 München, 26. marca (STA) - Območje z evrom bo še naprej beležilo rast gospodarstva, ki bo v prvem in drugem trimesečju dosegla 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v tretjem četrtletju pa se bo znižala na 0,5 odstotka, ocenjujejo inštitut Ifo iz Münchna, Istat iz Rima in Kof iz Züricha. Rast bodo zaradi ugodnih pogojev financiranja še naprej poganjale investicije.

Investicije v območju z evrom se še naprej krepijo, podpirajo pa jih tudi ugodni pogoji v globalni trgovini, so v danes objavljeni napovedi ocenili inštituti. V prvem četrtletju se bodo okrepile za en odstotek, v drugem za 0,9 odstotka in v tretjem za 0,7 odstotka.

Še naprej bo rasla tudi zasebna potrošnja gospodinjstev, ki bo v prvih dveh četrtletjih rasla po 0,5-odstotka, nato pa v naslednjem za 0,4 odstotka. Krepila se bo tudi inflacija - z 1,3 odstotka na 1,6 odstotka in nato v tretjem trimesečju na 1,7 odstotka.

Ob tem pa so inštituti navedli tudi tveganja za napovedano rast, med drugim rast vrednosti evra, ki bi lahko zavirala rast, pa tudi mednarodna trenja in trgovinske napetosti zaradi potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa.