c S
Francija lani prvič v desetletju izpolnila evropska proračunska pravila 26.03.2018 10:15 Pariz, 26. marca (STA) - Francija je danes uradno sporočila, da je njen javnofinančni primanjkljaj lani znašal 2,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). S tem je prvič po letu 2007 primanjkljaj uspela spraviti pod evropsko določeno mejo treh odstotkov. Gospodarska rast je bila najvišja v zadnjih šestih letih, in sicer dveodstotna.

Javnofinančni primanjkljaj je bil nižji od pričakovanega 2,9-odstotnega. Gre za novi znak, da se drugo največje gospodarstvo v območju z evrom pod predsednikom Emmanuelom Macronom prebuja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2016 je primanjkljaj znašal 3,4 odstotka BDP.

Francija, ki je dolgo veljala za problematično v Evropi, se je znašla pod velikim pritiskom, naj stori več za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in dolga, ki sta še vedno med najvišjimi v območju z evrom. Statistični urad Insee je tako v izjavi posebej izpostavil, da javnofinančni primanjkljaj, čeprav je manjši, še vedno pomeni zviševanje javnega dolga.

Javni dolg je konec lanskega leta znašal 2200 milijard evrov, kar je 97 odstotkov BDP.

Vseeno je francosko spoštovanje evropske javnofinančne meje dobra novica za Macronovo vlado, ki si je omenjeno zadala za enega od svojih ciljev. "Spoštovali smo svoje obveznosti," je za radio France Info dejal finančni minister Bruno Le Maire. "Gre za dokaz, da je predsednikova strategija v zvezi z zmanjševanjem javnih izdatkov, preoblikovanjem javnih računov in rasti prava," je dodal.

V postopkih pred EU sta zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja le še Francija in Španija. Da se iz postopka izvije, mora Francija še enkrat ponoviti dosežek pod tremi odstotki BDP.

Macronova vlada je za letošnje leto načrtovala 2,9-odstotni javnofinančni primanjkljaj, zahvaljujoč močni gospodarski rasti pa bi napoved lahko popravili navzdol.

Lani je medtem francosko gospodarstvo poraslo za dva odstotka, kar je občutno več od 1,1-odstotne rasti v letu 2016. Še posebej dobro se je francosko gospodarstvo odrezalo v zadnjem lanskem četrtletju, ko je bila krepitev po popravljenih podatkih 0,7-odstotna.

Francoski potrošniki so sicer lani trošili manj, porasle pa so investicije.