c S
Evropske borze skrajšani trgovalni teden začele z rastjo 26.03.2018 10:00 Frankfurt/Pariz/London, 26. marca (STA) - Evropske borze so pogumno vstopile v trgovalni teden, ki bo zaradi velikonočnih praznikov krajši od običajnega. Vlagatelji so izkoristili priložnost ugodnih nakupov.

Prejšnji teden je bil za borzne vlagatelje neugoden, saj so se tečaji delnic zaradi strahu pred izbruhom trgovinskih vojn zniževali. V začetku novega tedna so mnogi zato izkoristili priložnost za ugodne nakupe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ta teden bo sicer za borzne vlagatelje krajši. V petek bomo namreč obeležili veliki petek, ko bo večina evropskih borz zaprta.

Do nekaj pred 9.30 se je indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 zvišal za 0,37 odstotka. V Frankfurtu se je DAX dvignil za 0,40 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,33 odstotka. Zunaj območja z evrom se je londonski FTSE 100 okrepil za 0,36 odstotka.

Tečaj evra se je okrepil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,2389 dolarja, kar je 0,25 odstotka več kot v petek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra ob koncu prejšnjega tedna postavila pri 1,2346 dolarja.

Na azijskih borzah je bil dan neenoten. Tokijska borza je pridobila 0,7 odstotka, seulska pa se je dvignila za 0,8 odstotka. Na drugi strani je hongkonška končala z 0,1-odstotnim padcem, šanghajska pa je končala 0,6 odstotka nižje. Podoben, 0,5-odstotni padec, je zabeležila tudi borza v Sydneyju.