c S
Cerar vztraja, da pogajanj s sindikati nima smisla nadaljevati 23.03.2018 21:20 Ljubljana/Bruselj, 23. marca (STA) - Vlada opravlja tekoče posle in v okviru teh seveda ne more sprejemati odločitev o izplačilu deset-, sto- ali večmilijonskih zneskov, je o možnosti pogajanj s sindikati javnega sektorja dejal premier Miro Cerar. Verjame, da pogajanj nima smisla nadaljevati, če pa bo treba kakšen pogovor tu in tam opraviti, "bomo pa verjetno za to odprti", je dodal.

V koordinaciji stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, sicer vztrajajo, da ni nikakršnih pravnih ovir za nadaljevanje pogajanj z vlado, čeprav ta opravlja le še tekoče posle. Danes so predstavili poziv vladi, da se z njimi pogaja naprej, vse do točke, ko bi se uskladili, odločitev o sklenitvi dogovora pa bi prepustili prihodnji vladi.

Cerar, ki so ga v Bruslju novinarji poprosili za komentar, je ponovil, da obžaluje, da sindikati po dolgih pogajanjih niso sprejeli zelo dobre ponudbe, ki jo je dala na mizo vlada. Ta bi bila po njegovih besedah dobra za javne uslužbence vseh vrst, od tistih najslabše plačanih do tistih na drugih, tudi višjih delovnih mestih.

"Tukaj se je vlada zelo potrudila, da pride naproti, pa vendar so do konca odklanjali tudi take konstruktivne predloge, tudi med seboj se očitno niso dobro sporazumeli," je pojasnil. Prepričan je, da bo pravi čas za to takoj, ko bomo imeli naslednjo vlado.

"Takrat se bomo lahko s sindikati spet pogajali v polni kapaciteti in seveda v nekem treznem okviru, kajti takrat ne bo šlo za neko, jaz bi bi rekel, zlorabo predvolilnega obdobja," je ocenil Cerar, ki upa, da bo takrat šlo za pogovor o tem, kaj je možno in kaj je dobro. Želi pa si, da bi za javni sektor sprejeli dobro odločitev.