c S
Evropska komisija in ECB pozivata vlado k privatizaciji NLB 23.03.2018 21:20 Ljubljana, 23. marca (STA) - Evropska komisija in ECB sta v Slovenijo poslali pismi, v katerih pozivata k privatizaciji NLB. Če je ne bo izvedla, bodo državna jamstva NLB za vračilo odškodnin hrvaškim varčevalcem LB šteta za novo državno pomoč, NLB pa državi ne bo smela izplačati dividend za lani. Banki naj bi tako grozilo 2,3 milijarde evrov kazni, pišejo spletne Finance.

Na ministrstvu za finance so povedali, da Slovenija glede na znano stališče - da je tveganje, izhajajoče iz sodnih postopkov proti LB in NLB pred hrvaškimi sodišči, ki so v nasprotju z mednarodnimi pravnimi obveznostmi Hrvaške in v nasprotju s slovenskim ustavnim redom, ključna ovira za uspešno izpeljavo privatizacijskega postopka - komisijo redno obvešča tudi o možnih rešitvah za minimiziranje tega tveganja. Več podrobnosti v tej fazi ne moremo komentirati, so dodali. Z Evropske komisije so za STA sporočili le, da "so še naprej v stiku s slovenskimi oblastmi".

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je v Bruslju novinarjem dejal, da obstoja teh dveh pisem ne more potrditi, saj o njih ni obveščen. Poudaril pa je, da ima Evropska komisija trdo pogajalsko pozicijo, "tako kot tudi mi čvrsto stojim na svoji pogajalski poziciji". Cerar vseeno meni, da bo v prihodnjih mesecih treba poiskati skupno rešitev ki bo šla v smeri, "kot so jo začrtale zaveze, ki jih pa ni sprejela naša vlada".

Znova je obžaloval zaveze o privatizaciji NLB, ki pa jih bo treba izpeljati. "Upam, da po takšno poti, da davkoplačevalci ne bodo znova oškodovani," je dodal Cerar, ki pričakuje še več mesecev pogajanj o teh vprašanjih.

Finance so danes neuradno navedle, da je komisija v pismu slovensko vlado posvarila, da če ne bo privatizirala NLB, bodo državna jamstva NLB za vračilo odškodnin hrvaškim varčevalcem LB šteta za novo državno pomoč, ta pa ne bo dovoljena. To pomeni, da jo bo NLB morala vračati.

Medtem naj bi Evropska centralna banka (ECB) v pismu, naslovljenem na NLB, privatizacijo pogojevala z izplačilom dividend. "Vemo, koliko obveznosti lahko pade na banko, te pa bi lahko načele njeno kapitalsko vzdržnost," so po neuradnih navedbah Financ zapisali v ECB.

Na finančnem ministrstvu so povedali, da gre za vprašanje, povezano z regulatorno obravnavo poslovanja banke. "Po našem razumevanju pri odločanju ECB o predhodnem soglasju glede izplačila dobička banke vprašanje privatizacije ni relevantno, pričakovati pa je, da bo ECB upoštevala tveganja z vidika oblikovanja potrebnih rezervacij iz naslova sodnih postopkov proti NLB na Hrvaškem," so pojasnili.

Če bi Slovenija NLB privatizirala, jo lahko zaščiti pred pravnomočnimi zahtevki ali izvršbami hrvaških sodišč v sporu glede nerešenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev, za katere Slovenija vztraja, da so stvar nasledstva po nekdanji skupni državi.

Evropska komisija bi lahko odločila, da je bila državna pomoč leta 2013 nezakonita in bi banka morala v proračun vrniti 1,55 milijarde evrov. Če bi morala vrniti še državna jamstva za slaba posojila in približno pol milijarde evrov, na kolikor so ocenjeni zahtevki s hrvaške strani, bi to skupaj naneslo 2,3 milijarde evrov, so izračunale Finance.

Po neuradnih informacijah STA iz Bruslja bi se v primeru, da država prevzame "stroške podjetja", med drugim stroške, ki so posledica sodnih postopkov, to razumelo kot državna pomoč. Vendar pa je v prodajnih postopkih običajna praksa, da prodajalec zagotovi določene garancije, da pride do prodaje oz. optimiziranja cene. Če bi država članica tako postopala, pa to ne bi štelo za državno pomoč.