c S
London kljub brexitu ostaja prvi naslov za startupe 25.03.2018 09:12 London, 24. marca (STA) - Kljub negotovosti, povezani z brexitom, London ostaja prvi naslov za evropske startupe, kaže raziskava. Vlagatelji so lani v mlada hitro rastoča podjetja v britanski prestolnici vložili okoli 4,9 milijarde evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

S tem je bil London precej pred nemškim glavnim mestom Berlin, kamor so se stekle tri milijarde evrov, za obema omenjenima z dvema milijardama prilivov leži Pariz. Študijo o tem je opravilo svetovalno podjetje EY.

V vsa evropska zagonska podjetja so vlagatelji lani vložili rekordnih 19,2 milijarde evrov, kar je 84 odstotkov več kot v letu prej. "Pripravljenost vlagati tudi zelo visoke vsote denarja v startupe, je občutno večja," je izpostavil strokovnjak podjetja EY Peter Lennartz.

Tudi z vidika držav je bila lani na vrhu Velika Britanija. Vložki v britanske startupe so se povečali na 6,4 milijarde evrov, s čimer so se glede na leto prej več kot podvojili. Na drugem mestu je bila Nemčija s 4,3 milijarde in na tretjem Francija z 2,6 milijarde evrov.

Kljub tem podatkom pa največje finančne injekcije ni prejel britanski startup, pač pa je do nje prišlo v Švici. Biotehnološko podjetje Roviant Sciences je namreč avgusta prejelo sredstva v višini skoraj milijarde evrov. Sledil je britanski startup s področja virtualne realnosti Improbable (445 milijonov evrov) ter prav tako britansko podjetje s področja dostave hrane Deliveroo (428 milijonov evrov).

Podatki za Slovenijo v raziskavi niso na voljo.