c S
Trumpove carine največji krivec za najslabši teden na Wall Streetu v zadnjih dveh letih 25.03.2018 09:12 New York, 24. marca (STA) - Grožnja in potem tudi uvedba višjih carin na uvoz iz Kitajske in višjih carin na uvoz jekla ter aluminija z vsega sveta razen nekaj izjem, med njimi držav EU, je poskrbela za najslabši teden borznih indeksov na Wall Streetu v zadnjih dveh letih. Dow Jones in S&P 500 sta sedaj krepko nižje kot ob koncu lanskega leta.

Industrijski indeks Dow Jones je v primerjavi s petkom preteklega tedna nazadoval za 1413,31 točke oziroma 5,7 odstotka na 23.533,20 točke. Širši indeks Standard & Poor's 500 je nazadoval za 163,75 točke oziroma 6,0 odstotka na 2588,26 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 489,32 točke oziroma 6,5 odstotka na 6992,67 točke.

V minulem tednu je bilo veliko dogodkov, ki bi običajno že vsak zase vplivali na borzno trgovanje. Med drugim so bile to težave Facebooka zaradi zlorabe zasebnih informacij uporabnikov, ki so pritisnile na sicer doslej zelo uspešen tehnološki sektor. Centralna banka Federal Reserve je povišala ključno obrestno mero, vendar pa je bil v glavni vlogi ameriški predsednik Donald Trump s carinami.

Borzni indeksi so lani zelo narasli, ker je Wall Street užival v odpravljanju regulacij, pričakovanju davčnih olajšav in infrastrukturne porabe. Zdelo se je, kot da nekaj časa ne more iti nič narobe. Nato pa je Trump začel izpolnjevati svoje predvolilne obljube o zaostrovanju trgovinskih odnosov s svetom, na kar borzni vlagatelji, kot kaže, nikoli niso preveč resno računali.

Z napovedjo višjih carin na uvoz jekla in aluminija ter posebnih carin na uvoz iz Kitajske pa je nevarnost trgovinske vojne med ZDA in svetom postala realnost, kar je nagnalo strah v kosti Wall Streetu in poskrbelo za najslabši teden na borzah v zadnjih dveh letih. Trump je ob vprašanju, ali se zaveda, kako se na njegove trgovinske politike odzivajo borze, odvrnil, da borzni indeksi izjemno rastejo, odkar je postal predsednik.

Vlagatelji so se v ponedeljek osredotočali predvsem na dvodnevno zasedanje Odbora za odprti trg Federal Reserve, ki se je v sredo končalo povsem v skladu s pričakovanji, čeprav pa jim nekako ni bil všeč nastop novega predsednika centralne banke ZDA Jeroma Powella na novinarski konferenci.

Facebook in grožnja trgovinskih vojn sta prav tako prispevala k zaskrbljenosti, kar je v ponedeljek povzročilo padec borznih indeksov. Dow Jones je izgubil 1,35 odstotka, Nasdaq 1,84 odstotka in S&P 500 1,42 odstotka.

Vlagatelji so v torek izkoristili podražitev nafte in rast delnic naftnih podjetij za delno pokritje ponedeljkovih izgub, ne glede na pričakovano in vračunano odločitev Federal Reserve o dvigu ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke pa so indeksi v sredo nazadovali, čeprav le rahlo. Po mnenju analitikov se Powell ni izkazal na svoji prvi novinarski konferenci, čeprav glede denarne politike ni povedal nič novega.

V sredo je Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov objavilo poročilo o prodaji rabljenih stanovanjskih nepremičnin v februarju, ki je bilo ugodno, saj je prodaja od januarja narasla za tri odstotke.

Trump je v četrtek napovedal povišanje carin na uvoz iz Kitajske in borzni vlagatelji niso bili niti najmanj navdušeni. Dow Jones je izgubil skoraj tri odstotke sredine vrednosti, nazadovala pa sta tudi Nasdaq in S&P 500.

V petek ni bilo kaj več razlogov za optimizem in skrajšano trgovanje zaradi praznika je prineslo nov padec borznih indeksov.

Gospodarski poročili ministrstva za trgovino sta bili neenotni. Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin je februarja v primerjavi z januarjem nazadovala za 0,6 odstotka, naročila trajnih dobrin pa so v enakem obdobju narasla za 3,1 odstotka.

Dow Jones je v petek nazadoval za 424,69 točke oziroma 1,8 odstotka, S&P 500 za 55,43 točke oziroma 2,1 odstotka, Nasdaq pa za 174,01 točke oziroma 2,4 odstotka.

V letošnjem letu je Dow Jones tako doslej izgubil 1186,02 točke oziroma 4,8 odstotka svoje vrednosti ob koncu lanskega leta. S&P 500 je nazadoval za 85,35 točke oziroma 3,2 odstotka, Nasdaq pa je napredoval za 89,27 točke oziroma 1,3 odstotka.