c S
Na Trebanjskem sanacija neskladnih in nelegalnih gradenj 25.03.2018 09:12 Trebnje, 24. marca (STA) - V Občini Trebnje, ki je pozidana s približno 700 vinogradniškimi zidanicami, so se problema neskladnih in nelegalnih gradenj lotili s pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta. V prvem pozivu so obravnavali 83 lastnikov, ki želijo legalizirati svoje objekte. Pred kratkim so za ta postopek objavili drugi poziv.

Strokovna sodelavka trebanjske občinske uprave Vida Šušterčič je za STA povedala, da so se, ker je v trebanjski občini še veliko podobnih objektov, hkrati pa raste zanimanje za možnost njihove legalizacije, odločili, da začnejo zbirati prijave za nov postopek legalizacije.

S tem nameravajo začeti, ko bodo prejeli najmanj sto pobud, je dodala in ocenila, da je zanimanja dovolj.

Po podatkih trebanjske občine so sicer tamkajšnji svetniki na svoji zadnji seji sprejeli omenjeni podrobni občinski prostorski akt, ki omogoča legalizacijo objektov, ki v veliko primerih ne služijo zgolj vinogradništvu, temveč tudi občasnemu in stalnemu bivanju. Lastniki zidanic gradijo tudi prizidke, pomožne objekte, oporne zidove in podobno, so pristavili.

Da bi vse to uredili, je prvih 83 prijavljenih podjetju, ki je izdelala omenjeni prostorski akt, plačalo akontacijo. S to so prišli do terenskega posnetka, hkrati pa se je začel terenski ogled njihovih gradenj. Na trebanjski občini so določili tudi legalizacijske pogoje.

Za nekatere zidanice so predpisali manjše sanacije, večino pa bodo legalizirali v enakem stanju, kot so bile zgrajene. Omenjeni prostorski akt je vsakega sodelujoče lastnika stal 580 evrov, so še dodali na trebanjski občini.