c S
Cene nafte prekinile rast 26.03.2018 09:01 Singapur, 26. marca (STA) - Cene nafte so se v azijskem elektronskem trgovanju po rasti prejšnjega tedna danes nekoliko umirile. Kitajska je sicer danes na trgu prvič ponudila terminske pogodbe za prodajo nafte, denominirane v juanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom maja je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 65,52 dolarja, kar je 36 centov manj kot v petek. Severnomorska nafta brent z majskim dobavnim rokom se je pocenila za 29 centov na 70,16 dolarja.

"Nič ne spodbudi vlaganj v nafto kot geopolitika," je dogajanje komentiral strateg podjetja AxiTrader Greg McKenna.

Peking je medtem v skladu z napovedmi ponudil svoje naftne terminske pogodbe, s katerimi želi ponuditi alternativo najbolj priljubljenim terminskim pogodbam za zahodnoteksaško nafto iz ZDA ter severnomorsko nafto brent. Oboje so denominirane v dolarjih, prve ponujajo v New Yorku, druge pa v Londonu.

Po navedbah AFP bodo sicer kitajske pogodbe lahko predstavljale regionalni barometer ponudbe in povpraševanja v Aziji, težko pa se bodo vsaj na začetku kosale v mednarodnem okolju.