c S
Frankfurt si na finančnem področju od brexita še naprej obeta največ 26.03.2018 07:05 Frankfurt, 25. marca (STA) - Nemška finančna prestolnica Frankfurt si na področju finančnih storitev še naprej obeta največje koristi od izstopa Velike Britanije iz EU. Po ocenah bi tako lahko zaradi selitve dela dejavnosti bank, ki domujejo v londonskemu Cityju, na celino pridobil do 5000 delovnih mest ter tako prehitel tekmece Pariz, Amsterdam, Dublin in Milano.

"Z aprilom je pričakovati bolj izrazita selitvena gibanja," je pred dnevi za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Hubertus Vaeth iz družbe Frankfurt Main Finance, ki mednarodnim bankam svetuje pri selitvah dejavnosti.

Iz nemškega nadzornika finančnega trga BaFin so medtem sporočili, da trenutno obravnavajo 10 vlog za nemške bančne licence.

Ocenjuje se sicer, da naj bi okoli 100 bank preselilo vsaj del svojih aktivnosti iz londonskega Cityja, trenutno največjega evropskega finančnega središča, na evropsko celino, ko bo Velika Britanija konec marca prihodnje leto uradno izstopila iz EU, a nato v skladu s pred kratkim sklenjenim dogovorom o prehodnem obdobju še do konca leta 2020 ob spoštovanju evropske zakonodaje ohranila vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik, pri čemer pa ne bo več sodelovala pri odločanju unije.

Kakšna bo oblika nadaljnjih odnosov med unijo in Združenim kraljestvom in kako prosti bodo tokovi blaga, kapitala in ljudi med Otokom in unijo, še ni znano. Po pričakovanjih bo sicer prav področje finančnih storitev eden najtrših orehov.

A zelo verjeten scenarij je, da bodo banke s sedežem v Veliki Britaniji izgubile t. i. enotni potni list za opravljanje finančnih storitev po celotni EU, kar pomeni, da se bodo moral vsaj delno preseliti v eno od prestolnic sedemindvajseterice, da bi nemoteno nadaljevale dosedanje aktivnosti.

Za zdaj je svoje načrte v tej smeri obelodanilo 40 bank, v pretežni meri ameriških in japonskih, in na tej podlagi lahko Frankfurt računa na do 5000 novih delovnih mest v finančnem sektorju, je prejšnji teden objavilo nemško združenje tujih bank.

S tem je finančna prestolnica ob Majni prehitela tekmece, kot so Pariz, Amsterdam, Dublin in Milano, ki prav tako računajo na svoj del pogače od brexita.

Pariz je sicer lani jeseni dobil nekaj vetra v jadra, ko so članice EU odločile, da se bo Evropski bančni organ (Eba) iz Londona preselil v francosko prestolnico, a to po Vaethovi oceni ni spremenilo dejstva, da je Frankfurt še vedno v najboljšem položaju.