c S
Tab Mežica lani znova z rekordnimi prihodki 26.03.2018 07:05 Mežica, 25. marca (STA) - Eno najuspešnejših koroških podjetij, Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) Mežica, je lani vnovič doseglo rekordne prihodke od prodaje. Znašali so 270 milijonov evrov, kar je 17 odstotkov več kot leta 2016. Celotna skupina bo imela okoli 330 milijonov evrov prihodkov od prodaje, so za STA pojasnili v Tab Mežica.

Tab Mežica tako nadaljuje niz rekordnih letnih rezultatov. V letu 2016 je družba ustvarila 20,8 milijona evrov čistega dobička, celotna skupina Tab z mrežo podjetij doma in v tujini pa 286,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, medtem ko je čisti dobiček skupine dosegel 26,4 milijona evrov.

V lanskem letu je EBITDA znašala 30 milijonov evrov, kar je devet odstotkov več kot leta 2016, so še razkrili v mežiški družbi, ki je lani glede na leto prej tudi povečala proizvodnjo. Lani je prodala 2,9 milijona kosov startnih baterij in 1,5 milijona kosov industrijskih elementov.

Podoben obseg proizvodnje načrtujejo tudi letos, ko računajo, da se bodo prihodki iz prodaje še povečali, in sicer na 277 milijonov evrov.

V letu 2016 je proizvodnja dosegla 1,4 milijona industrijskih baterij in 2,8 milijona startnih baterij.

Podjetje, ki je v zasebni lasti, ima sicer v Evropi pri prodaji industrijskih celic od 15- do 20-odstotni tržni delež, pri startnih baterijah pa od pet- do sedemodstotni tržni delež.

Tab Mežica medtem načrtuje vlaganja v tovarni v Žerjavu v višini osem milijonov evrov, s čimer želi doseči 20-odstotno povečanje proizvodnje. Podjetje je okoljevarstveno soglasje za naložbe že pridobilo, trenutno je v fazi pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, so pojasnili v družbi, ki je lani v povprečju imela 640 zaposlenih, v vseh družbah na Koroškem pa 820 zaposlenih.

Podjetje vlaga tudi v raziskave in razvoj. V teku je poseben projekt za razvoj izboljšanih baterij, ki je ocenjen na skoraj en milijon evrov in sofinanciran s strani države in EU.

Pri tem projektu Tab sodeluje z nemškim podjetjem za svetovanje glede AGM tehnologije in tehnologije za pripravo zlitin. "Obetamo si znižanje stroškov glede na obstoječo tehnologijo in izboljšanje električnih lastnosti izdelka," so še pojasnili v mežiški družbi.