c S
Skupina Elan lani s 14-odstotno rastjo prihodkov 26.03.2018 07:15 Begunje na Gorenjskem, 25. marca (STA) - Skupina Elan je lani ustvarila 82,5 milijona evrov prihodkov, kar je 14 odstotkov več kot leto pred tem. Zrasel je tudi operativni dobiček, so za STA pojasnili v Elanu in dodali, da so k rasti prispevale vse štiri divizije, saj je bila prodaja vseh programov višja kot leto pred tem.

V družbi verjamejo, da bo letošnja zelo dobra zimska sezona, ki bo smuko na celotnem območju Alp verjetno omogočala vse do konca aprila, prispevala k rasti Elana tudi v letu 2018. V dobri kondiciji je tudi navtični trg, k čemer gotovo pozitivno prispeva konjunktura v Evropi. Pozitiven odnos do razvojnih vlaganj in novih projektov pa je tudi na medorganizacijskih trgih, kar je spodbudno za divizijo vetrne energije in Elan Invento.

Ker globalni gospodarski indeksi zaenkrat izgledajo spodbudno, tako z vidika potrošnje kot zaupanja potrošnikov, v Elanu pričakujejo solidno leto. Izziv za evropska podjetja pa predstavljajo valutni tečaji, saj se je evro naproti dolarju in jenu začel krepiti, kar negativno vpliva na konkurenčnost evropskih izdelkov.

"Po drugi strani pa se zaključuje zelo dobra zima, ki bo, po našem mnenju, pozitivno vplivala na obseg naročil. Glede na vse skupaj smo optimistični, da bomo tudi v letu 2018 dosegli rast poslovanja," so izpostavili v Elanu.

Minulo leto je bilo za begunjsko družbo zelo investicijsko intenzivno, saj so v različne investicijske programe vložili okoli pet milijonov evrov. Ključne so nove proizvodne zmogljivosti za divizijo vetrne energije, prenova energetike, posodobitev proizvodne opreme in novi razvojni projekti. Uravnotežena vlaganja v energetiko, proizvodnjo in razvoj načrtujejo tudi letos.

Eden glavnih poslovnih izzivov lanskega leta je bilo zaposlovanje. "Po eni strani smo dosegali organsko rast, kar je terjalo večje število zaposlenih, po drugi strani pa je bilo v naši regiji zaznati precejšnje pomanjkanje delavcev," so izpostavili v podjetju.

To so reševali tako z internimi ukrepi, kot so nov plačni sistem, štipendije in izboljšanje pogojev dela, kot z zunanjimi ukrepi sodelovanja z zavodom za zaposlovanje ter s kadrovskimi agencijami.

Največji izziv so predstavljali poletni meseci, jeseni pa so se razmere na trgu delovne sile začela umirjati. Število zaposlenih v Elanu se vrti okoli številke 800, dobri kadri pa so, kot poudarjajo, vedno dobrodošli.