c S
Nadzorniki Luke Koper danes o strategiji reševanja problematike IPS 26.03.2018 07:29 Koper, 26. marca (STA) - Uprava Luke Koper bo na današnji seji nadzornega sveta predstavila strategijo reševanja problematike zaposlovanja delavcev IPS. Koliko delavcev luških podizvajalcev naj bi Luka po strategiji zaposlila in v kakšni obliki, ostaja nejasno, zagotovo pa bo sprejem strategije terjal tudi dopolnitev poslovnega načrta družbe.

Nerešeno vprašanje delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev, t.i. IPS je bil eden glavnih argumentov za razrešitev prejšnje uprave Dragomirja Matića, nova uprava pod vodstvom Dimitrija Zadela pa si je rešitev tega več let odprtega vprašanja zadala za eno svojih prioritet.

Strategijo reševanja problematike IPS bi morali luški nadzorniki sprva obravnavati že konec februarja, a si je vodstvo Luke zaradi obsega in kompleksnosti tega vprašanja vzelo več časa, spričo občutljivosti tematike pa v javnost niso prišle nobene oprijemljive informacije o tem, kaj naj bi strategija predvidevala.

Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček je sicer na okrogli mizi v Kopru sredi februarja pojasnila, da je možno položaj več kot tisoč delavcev IPS rešiti na različne načine, tako z direktno zaposlitvijo kot z agencijskim zaposlovanjem ali ureditvijo poslovnega sodelovanja s storitvenim podjetjem. Delavci IPS so sicer še prejšnji mesec na zboru delavcev izrazili zahtevo po neposredni zaposlitvi v Luki oz. njeni hčerinski družbi Luka Koper INPO, ki izvaja podporne storitve za matično podjetje.

V skladu s februarja sprejetim poslovnim načrtom Luka Koper v letošnjem letu predvideva 203 dodatne zaposlitve. Implementacija strategije reševanja IPS pa bo nedvomno vplivala tako na to število kot na celoten poslovni načrt, ki v letu 2018 na ravni skupine Luka Koper predvideva 228 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 49 milijonov evrov čistega dobička.

O zanimanju za zaposlitev v Luki sicer priča tudi dejstvo, da je Luka Koper v zadnjem obdobju za nekaj več kot 70 razpisanih delovnih mest v pristanišču prejela okoli 2500 prošenj.