c S
Cene stanovanjskih nepremičnin lani višje za osem odstotkov 23.03.2018 12:00 Ljubljana, 23. marca (STA) - Cene stanovanjskih nepremičnin so se lani v primerjavi z letom prej zvišale za osem odstotkov. Pri tem so se cene novih stanovanjskih nepremičnin zvišale za devet odstotkov, rabljenih pa za 7,8 odstotka, so danes STA povedali na državnem statističnem uradu. Število transakcij je bilo z okoli 10.800 rekordno.

Medtem ko je bilo število transakcij z vsemi stanovanjskimi nepremičninami v letu 2017 najvišje doslej (10.788), je bilo število transakcij z novimi stanovanjskimi nepremičninami na letni ravni rekordno nizko (632).

Kot je danes objavil statistični urad, so se cene stanovanjskih nepremičnin v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni zvišale za 3,7 odstotka, na letni pa za 10 odstotkov.

V zadnjem četrtletju so se na letni ravni najizraziteje zvišale cene novih družinskih hiš (za 15,7 odstotka), sledile so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani (za 14,8 odstotka), novih stanovanj (za 11,5 odstotka), rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 9,8 odstotka) in rabljenih družinskih hiš (za 5,3 odstotka).

K rasti na četrtletni ravni so največ prispevale nove nepremičnine, ki so se podražile za 9,4 odstotka. Prodanih je bilo 105 novih stanovanj, njihove cene so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 9,5 odstotka.

Število prodanih novih družinskih hiš je v zadnjem četrtletju ostalo nizko, čeprav je z 39 posli doseglo najvišjo raven v letu 2017. Njihove cene so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 8,5 odstotka, kar je največje zvišanje doslej.

Rabljene stanovanjske nepremičnine so se v zadnjem četrtletju na letni ravni podražile za 2,8 odstotka. Rabljena stanovanja so bila dražja za 3,2 odstotka, pri čemer so se rabljena stanovanja v Ljubljani podražila za 2,2 odstotka, v preostali Sloveniji pa 3,9 odstotka.

Rabljene družinske hiše so se na četrtletni ravni podražile za dva odstotka. Prodanih je bilo nekaj več kot 700 hiš.