c S
Prodajni postopek za Farmadent bo ponovljen 23.03.2018 11:04 Maribor, 23. marca (STA) - Mariborska mestna občina bo skupaj z občinama Duplek in Hoče-Slivnica ponovila postopek prodaje družbe Farmadent. Čeprav je na novembra lani objavljen razpis prispelo šest nezavezujočih ponudb, se je razpisna komisija, kot so za STA pojasnili na mestni občini, odločila postopek prekiniti in ga začeti znova. Kakšne so bile ponudbe, ne razkrivajo.

Na mariborski občini so pojasnili, da je novi postopek prodaje 91,5-odstotnega deleža mariborskega farmacevtskega podjetja, ki je bil pred časom v lasti Lekarn Maribor, a so ga zaradi zahtev zakona o lekarniški dejavnosti prenesli na občine ustanoviteljice, trenutno v fazi potrjevanja usklajenega programa prodaje.

Vse tri občine, ki so se odločile za prodajo svojih deležev, morajo program še potrditi. Mariborski mestni svetniki bodo o tem odločali na četrtkovi seji, takoj nato pa se bodo, pojasnjujejo na mestni občini, začele priprave na ponovljen postopek.

Prvi prodajni postopek so občine začele pod časovnim pritiskom, saj bi ga v skladu z zakonom, ki je prepovedal vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti in naj ne bi odobraval niti opravljenega prenosa z lekarn na občine, morali zaključiti do konca januarja.

Ker je državni zbor tik pred iztekom z novelo zakona potrdil skoraj dveletno podaljšanje roka, torej do konca leta 2019, se zdaj občinam ne mudi tako zelo. Še najbolj se mudi mariborski, saj je v letošnji proračun že vštela 4,8 milijona evrov, kolikor znaša knjigovodska vrednost njenega 83,35-odstotnega deleža. Na občini jih za zdaj ne skrbi, saj pravijo, da je prodaja še vedno načrtovana v letošnjem letu.

Aktualna časovnica, s katero se bo v četrtek seznanil tudi mestni svet, predvideva objavo novega javnega poziva v začetku aprila, po izteku roka za oddajo 7. maja bi potekali skrbni pregledi, do 21. junija pa zbiranje zavezujočih ponudb. Po morebitnih dodatnih pogajanjih je sklenitev posla predvidena za julij.

Sicer pa je Farmadent lani po besedah direktorice Tadeje Štefančič posloval stabilno in zelo uspešno, zastavljene poslovne cilje pa so, kot je dejala za STA, presegli na vseh ključnih področjih.

Prihodki od prodaje so glede na leto 2016 povišali za deset odstotkov, ob tem pa so uspeli dodatno racionalizirati poslovanje in znižati vse segmente stroškov. Med drugim so vrnili za 1,26 milijona evrov kreditov, po za zdaj še nerevidiranih rezultatih pa je družba leto zaključila z 1,5 milijona evrov dobička iz.

"Na doseženo smo še posebej ponosni, saj je za nami zahtevno leto. Zaradi dogajanja okrog novega zakona o lekarniški dejavnosti je bilo potrebnega veliko truda, da smo uspeli ohranjati nemotene dobave in stabilno poslovanje," je še povedala Štefančičeva in dodala, da tudi letos načrtujejo nadaljevanje trenda stabilnega in uspešnega poslovanja.