c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro 23.03.2018 07:20 London/Frankfurt/Pariz, 22. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so danes še poglobili izgube iz prejšnjih dni. Cene nafte so prekinile obdobje rasti in se malenkost znižale, razočaranje nad novicami iz območja evra pa je potisnilo navzdol tudi tečaj evra.

Razpoloženje vlagateljev so zamorili občutno nazadovanje indeksa nakupnih menedžerjev v območju evra, ponoven padec indeksa gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, kot tudi nekaj višji tečaj evra. Ameriška centralna banka je sicer v sredo za četrt odstotne točke zvišala svojo ključno obrestno mero, vendar pa svojih napovedi ni spreminjala.

Vlagatelji se poleg tega bojijo trgovinske vojne. V petek začenjajo veljati ameriške carine na jeklo in aluminij, katerim se je EU sicer v zadnjem trenutku izognila. Po tej novici, ki je prišla pozno popoldne, so indeksi spet začeli rasti.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,55 odstotka in trgovanje končal pri 3348,19 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,70 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,38 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,23 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,68 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,66 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,85-odstoten padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 1,70 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,50 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,55 odstotka.

Tečaj evra se je zjutraj še zviševal, nato pa so ga gospodarski kazalniki iz območja evra obrnili navzdol. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2305 dolarja, potem ko se je zjutraj za nekaj časa povzpel vse do 1,2388 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2316 dolarja oz. 0,30 centa nižje kot v sredo.

Po več dnevih rasti so se cene nafte danes znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,04 dolarja, kar je 13 centov manj kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 21 centov na 69,26 dolarja.

V prejšnjih dneh so nafto dražile bojazni vlagateljev pred novimi sankcijami proti pomembni članici organizacije držav izvoznic nafte (Opec) Iranu. Poleg tega so jih potiskale navzgor tudi najnovejši podatki o stanju zalog v ZDA. V sredo zvečer je bil objavljen podatek, da so se zaloge nafte v ZDA prejšnji teden zmanjšale.